Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи ...

Управлението на Байдън се готви да засили контрола върху огнестрелното оръжие

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи мерки за затягане на регулациите на притежаването на оръжия, съобщава ТАСС, цитирайки изявление на пресслужбата на Белия дом, предаде БГНЕС.
"Президентът се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на всички форми на насилие с огнестрелно оръжие", се казва в документа. В него се подчертава, че Байдън няма да чака, докато Конгресът на САЩ одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с правомощията на президента. В тази връзка администрацията обяви редица мерки в процес на разработване.

Канада с куп забрани за огнестрелно оръжие след покъртително масово убийство Канада с куп забрани за огнестрелно оръжие след покъртително масово убийство
Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви незабавна забрана на 1 500 модела огнестрелно оръжие като отговор на скорошна масовата стрелба, ...
Така в рамките на 30 дни Министерството на правосъдието ще разработи предложението си, насочено към борбата със самоделните пистолети, които могат да бъдат закупени като комплект от части за сглобяване и сглобени у дома „за по-малко от 30 минути“, отбелязва Белият дом . Както се подчертава в пресслужбата, такива пистолети се използват от престъпниците, така че по-късно те не могат да бъдат идентифицирани, тъй като на оръжието няма сериен номер.
Освен това, в рамките на 60 дни, същият отдел ще разработи предложение, насочено към затягане на правилата за продажба на някои видове приклади, които „по същество превръщат пистолета в късоцевна пушка“. Както бе отбелязано в Белия дом, точно такъв приклад най-вероятно е използвал заподозрения при стрелбата в американския град Боулдър (Колорадо), при която загинаха 10 души.
Предложени са и редица други мерки за подпомагане на предотвратяването на случаи на насилие, включващи огнестрелни оръжия. По-конкретно, говорим за предоставяне на разширени правомощия на съдилищата и местните правоприлагащи органи, целящи конфискация на оръжия от тези граждани, които от тяхна гледна точка представляват опасност за останалите жители.
По-рано Байдън обяви, че възнамерява да обяви нови мерки за контрол на циркулацията на огнестрелни оръжия в страната. На свой ред прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американският президент ще говори по тази тема в четвъртък (8 април).

След новите масови убийства в САЩ, оръжейните производители говорят на ухо с Тръмп След новите масови убийства в САЩ, оръжейните производители "говорят на ухо" с Тръмп
Ръководителят на най-силната оръжейна асоциация в САЩ отхвърли категорично призивите за по-строги ограничения на огнестрелните оръжия, ...
В края на март Байдън обяви, че правителството на САЩ ще настоява за забрана на продажбата и закупуването на огнестрелни оръжия в страната в светлината на трагедията с Боулдър.
Правото да придобиват и носят оръжия на американците е гарантирано от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Поради многобройните случаи на масови екзекуции на граждани в страната през последните години, дебатът се засили за това какви мерки трябва да бъдат предприети за затягане на контрола върху циркулацията на оръжия. През последните години американските федерални власти са направили няколко такива опита, но все още не са увенчани с успех.

Източник: actualno.com