Административният съд във Видин образува административнo делo по реда на

...
Административният съд във Видин образува административнo делo по реда на
Коментари Харесай

Лозина Николова обжалва прекратяването на пълномощията ѝ като общински съветник във Видин

Административният съд във Видин образува административнo делo по реда на Изборния кодекс по тъжба на Лозина Николова, оповестиха от правосъдната институция. Тя апелира решението на Общинската изборна комисия във Видин, с което са прекъснати пълномощията ѝ на общински консултант от листата на коалиция „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и е оповестена Албена Йорданова Панова за определена за общински консултант от листата на същата коалиция.
Според ОИК с назначението на Лозина Николова като заместник-кмет на община Белоградчик на 13 ноември е зародила несъответственост по смисъла на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
В жалбата си Лозина Николова е направила искане за прекъсване на позволеното авансово осъществяване на решението. Това оказва се от определение, оповестено на уеб страницата на Административен съд - Видин. Според нея настояването е обусловено от незаконосъобразността на акта, невъзможността да упражнява правата си на общински консултант и да съставлява гласоподавателите, които са ѝ се доверили, както и че незаконосъобразното ѝ премахване ще нанесе непоправима щета върху нейния престиж и доверието, което е получила от гласоподавателите.
В закрито разпоредително съвещание съдът е отхвърлил настояването с претекстове, че точно публичният интерес и закрилата на конституционните и политическите права на жителите е взет поради от законодателя при разписването на наредбата за авансово осъществяване. В определението се споделя още, че точно отбраната на тези права на жителите и превесът на публичния интерес пред частния са обусловили допускането на предварителното осъществяване на решението от законодателя. Единствено причиняването на обилни или мъчно поправими вреди на жалбоподателя, които обаче следва да бъдат съответни и самостоятелни за съответното лице, биха били съображение за прекъсване на осъществяването на решението на ОИК. Според определението на съда в жалбата нито се настояват такива, нито са показани доказателства за евентуалното им причиняване, заради което настояването за прекъсване на осъществяването на оспореното решение следва да се отхвърли като безпричинно.
Делото е планувано за 6 декември.   
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР