Административният съд в София отказва да върне на Централната избирателна

...
Административният съд в София отказва да върне на Централната избирателна
Коментари Харесай

Административният съд отказа да върне на ЦИК флашпаметта от машините за гласуване от местния вот

Административният съд в София отхвърля да върне на Централната изборна комисия (ЦИК) флашпаметта от машините за гласоподаване от локалния избор през октомври предходната година в София. Това стана ясно по време на днешното съвещание на ЦИК, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Причината е делото за изборите в София по тъжба на Ваня Григорова, която на балотажа за кметското място остана втора. Процесът продължава на 26 април. До тази дата специалистите би трябвало да дават данни за още няколко флашки, които досега не са открити.

Съдът назначи експертиза на всички протоколи на секционните изборни комисии (СИК). Те би трябвало бъдат съпоставени с паметите на машините и да бъде направено съпоставяне в какъв брой от тях има числови разлики сред записано и преброено.

По време на днешното съвещание заместник-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи, че флашпамети са нужни за идните избори на 9 юни. В противоположен случай ЦИК няма да може умерено да провежда изборите и може да се наложи да купува в допълнение такива, изясни Матева. 

Днес, 10 април, от ЦИК взеха решение да изпратят ново писмо до съда, в което да припомнят за измененията в Изборния кодекс, че от 2022 година изборните резултати не се извличат от флашките и още веднъж упорстват за тяхното връщане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР