Административният съд в Пазарджик отмени решението на Общинската избирателна комисия

...
Административният съд в Пазарджик отмени решението на Общинската избирателна комисия
Коментари Харесай

Съдът върна Лазар Влайков като общински съветник

Административният съд в Пазарджик анулира решението на Общинската изборна комисия в град Септември, с което са прекъснати предварително пълномощията на Лазар Влайков като общински консултант. Това излиза наяве от решението на Административен съд – Пазарджик, оповестено на уеб страницата на институцията.

В претекстовете към решението си съдът показва, че не се спори по отношение на събитието, че Влайков не е участвал на три съвещания на Общинския съвет, само че за последното от тях той е уведомил, че не може да участва, защото по същото време е свикан като обвинен по наказателно дело в Окръжен съд – Пазарджик.

Според съда, това е уважителна причина, за която Влайков е уведомил документално Общинския съвет в град Септември.

С решението си Административният съд в Пазарджик анулира и обезсилването на издаденото уверение за общински консултант на Влайков, а също и оповестяването за определен за консултант на идващия в листата Йордан Кръстев.

Съдът показва, че според член 30, алинея 4, т. 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация пълномощията на общинския консултант се приключват предварително, когато, без да е уведомил документално ръководителя на Общинския съвет за неучастието си в съвещанието на съвета по уважителни аргументи – служебна ангажираност, неявяване от страната, заболяване и други, не взе участие в три следващи или в общо пет съвещания на Общинския съвет през годината.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен период от оповестяването му.

Припомняме, че Лазар Влайков подаде оставка като ръководител на Общинския съвет в град Септември, откакто с негов револвер 6-годишно дете несъзнателно умъртви притежател на заведение в село Виноградец.

Влайков остана общински консултант, само че заради наложената му мярка за неотклонение „ домакински арест “ не се яви на няколко съвещания на Общинския съвет, което даде съображение на Общинската изборна комисия в град Септември да приключи предварително пълномощията му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР