Административният съд в Ловеч отхвърли опита на местни хора да

...
Административният съд в Ловеч отхвърли опита на местни хора да
Коментари Харесай

150 години по-късно - предател ли е Поп Кръстю?

Административният съд в Ловеч отхвърли опита на локални хора да изчистят името на Поп Кръстю, прочут в историята като предателя на Васил Левски

Магистратите отхвърлиха решението на Общинският съвет площад в града да носи името на свещеноиконома бунтовник. Пространството пред Градската изложба в Ловеч за четири месеца носеше името на свещеноиконом Кръстю Никофоров, предава

„ Не е подходящо един площад в столицата на революцията – Ловеч – да носи името на Поп Кръстю. Той не е предал Васил Левски. Поп Кръстю има своите заслуги за църковно-националната битка. Той има совите заслуги, само че той не е най-верният човек на Левски, както настояват най-разпалените му привърженици”, споделя проф. Павлов.

Въпреки това в края на месец септември предходната година Общинският съвет одобри импортирано предложение от жители площадът да бъде кръстен на свещеника. А кметът на общината апелира в съда този акт.

„ Аз бях водена главно от съображенията за неспазване на закона. Тъй като Закона за локалното самоуправление вменява това на кмета.”, сподели градоначалникът Корнелия Маринова. Така, преди две седмици Административния съд в Ловеч анулира решението площадът да се споделя Поп Кръстю.

Ловчанският митрополит Гавраил е един от хората, подкрепящи опитите за изчистване на името на Поп Кръстю като изменник на Васил Левски.

„ Това е ужасно обвиняване. И този човек го е носил, а околните му страдали. Представяте ли си човек да бъде упрекнат, че е предал популярен българин, като Васил Левски? Това е ужасно обвиняване и едно най-големите мъченичества, които може да има”, счита митрополит Гавраил.

Предател или родолюбец е Поп Кръстю? 150 години след кончината, името на свещеноиконом Кръстю Никофоров продължава да разделя освен ловчанлии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР