Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската

...
Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската
Коментари Харесай

Административният съд в Благоевград отмени отстраняването на Румен Томов като кмет

Административният съд в Благоевград спря осъществяването на решението на Общинската изборна комисия за предварително преустановяване на пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, съобщи Българска национална телевизия. Решението на ОИК беше взето през предходната седмица.

Делото беше формирано след тъжба на Томов против решението на изборната комисия. Засега не е известно дали ОИК ще апелира решението на административния съд, чака се това да бъде оповестено през идващите няколко дни.

След като Румен Томов беше отхвърлен от служба за неспазване на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, за краткотрайно изпълняващ длъжността кмет беше определен Ясен Попвасилев, до провеждането на нови кметски избори.

Междувременно на следващото си изключително съвещание Общинската изборна комисия в Благоевград е поискала от община Благоевград достъп до архивите от изборите през 2015. То е във връзка искане на профилираната прокуратура.

Поисканата от следователите и спецпрокуратурата информация визира времето от втория мандат на кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

През 2017 година против него беше подаден сигнал от общински консултант за това, че в границите на една седмица е осъществявал бизнес активност и в качеството си на шеф на сдружение е разпределил близо 100 хиляди лв. дивиденти. Тогава ОИК отхвърли да приключи предварително пълномощията му, а самият Камбитов твърдеше, че това е техническа неточност, като изиска от Окръжния съд да разгласи за несъществуващо събитието, че е бил шеф на компания от 25 септември до 3 октомври 2017 година.

Съдът удостовери този факт, само че едвам когато мандатът на Камбитов беше изминал.

По негова тъжба обаче предварително бяха прекъснати пълномощията на спечелилия изборите предходната година Румен Томов, който не беше заличил в период името си като едноличен търговец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР