Административният съд спря субсидия от 100 000 лева за Арда

...
Административният съд спря субсидия от 100 000 лева за Арда
Коментари Харесай

Съдът отряза 6-цифрена субсидия на тим от Първа лига

Административният съд спря дотация от 100 000 лв. за Арда (Кърджали), която трябваше да бъде изплатена от бюджета на община Кърджали, оповестява " 24 часа " . Това стана, откакто магистратите анулираха решение от 14 октомври 2021 година на общинския съвет за отпуснкане на финансовата помощ.
Оспорването беше направено от регионалният шеф на Кърджали Даниел Делчев. Според съда решението на общинските съветници е нестимулирано и липсват в действителност и правни учредения за него, също така е незаконосъобразно.
Магистратите показват, че отпущането на сумата от 100 000 лв. основава " финансово обвързване за община Кърджали, което по никакъв метод не кореспондира със закона и в частност - с пълномощията на общинския съвет ".
В решението на общинския съвет даже не било посочено, от кои средства на бюджета на община Кърджали ще бъде предоставена сумата, която не била планувана в общинския бюджет за 2021 година.
Административния съд показва също, че Арда е акционерно сдружение, записано по комерсиалния закон, а съгласно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация общинският съвет може да подкрепя с финансови средства общински предприятия и търговски сдружения с общинско присъединяване, чиято активност е обвързвана със облекчаване потребностите на популацията.
" Професионален футболен клуб Арда 1924 " АД не е нито общинско дружество, нито комерсиално сдружение с общинско присъединяване, чиято активност да е обвързвана със облекчаване потребностите на популацията ", безапелационни са магистратите. Според тях общинският съвет разпорежда на кмета на община Кърджали да даде сумата от 100 000 лв. непосредствено по банкова сметка на футболния клуб, без да се подписва някакъв контракт или съглашение.
" Остава изцяло незнайно, защо – за какви цели или за какви потребности, акционерното сдружение ще употребява предоставените му безплатно обществени средства от общинския бюджет, както и не е ясно, по какъв начин общинският съвет или кметът ще реализират надзор по разходването на тези средства ", написа в решението на Административния съд.
Според него общински съвет в Кърджали не съблюдава признатия от него и утвърден от министъра на финансите План за финансово излекуване на община Кърджали за интервала 2020 – 2022 год., като отпуска забележителна като размер парична дотация от общинския бюджет. Магистратите показват също, че една от ограниченията за финансово излекуване в този План е понижаване на предоставените дотации на спортните клубове.
Решението на кърджалийските магистрати не е дефинитивно и предстои на касационно обжалване пред Върховния административен съд, добавя " 24 часа ".
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР