Административният съд-София област е отменил решението на антикорупционната комисия, с

...
Административният съд-София област е отменил решението на антикорупционната комисия, с
Коментари Харесай

Съдът отмени решение на антикорупционната комисия за кмета на Ботевград

Административният съд-София област е отменил решението на антикорупционната комисия, с което тя е открила спор на ползи за кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, написа Mediapool.

В решението на комисията се споделяше, че той е нарушил закона, защото откакто е бил определен за кмет е прекратил производства за унищожаване на кабелни мрежи на компанията, която е управлявал преди да заеме поста. След като поема общината, Гавалюгов продал дяловете си на майката на децата си.

През 2014 година по предписание на някогашния кмет Георги Георгиев общински чиновници ревизират кабелни мрежи, построени от компанията на Гавалюгов. Проверката открива, че са противозаконни и би трябвало да се отстранен. Гавалюгов първо апелира, а по-късно печели изборите и като кмет издава заповеди за преустановяване на производствата.

" Комисията приема, че при издаване на заповедите Гавалюгов е бил повлиян от частния интерес на обвързваното с него лице. В съответния случай частният интерес на обвързваното лице се показва в това формираните против сдружението, в което тя е съучастник, административни производства да бъдат прекъснати ", написа в решението на антикорупционната комисия.

От там показват също по този начин, че в тази ситуация облагата се показва в отбягване на глоба - унищожаване на противозаконни градежи. " Налагането на глоба неизбежно ще се отрази на имуществото и активността на сдружението, което от своя страна ще рефлектира в патримониума на обвързваното лице ", счита антикорупционната комисия.

Според административния съд на София-област обаче спор на ползи няма, защото липсва една от главните предпоставки Гавалюгов и майката на децата му да се смятат за свързани лица – двамата нямат общ адрес. Това е основно, тъй като на никое място в законодателството няма определение за " фактическо общуване ", в каквото е бил Гавалюгов, а единствено за " семейство ".

Освен тези, сключили цивилен брак, то включва и " взаимно живеещи родители без подписан цивилен брак, които съжителстват на един сегашен адрес ", дружно с децата им до избрана възраст. Случаят на Гавалюгов не попада в тази догадка, защото двамата живеят на разнообразни адреси.

От антикорупционната комисия са приели, че двамата са в общуване, тъй като имат общи деца и би трябвало да се грижат за тях, само че това не е вярно, на мнение е арбитър Мария Попова.

Следват инспекции и информации в националната база данни " Наделение ", с цел да се откри дали кметът и майката на децата му живеят на еднакъв адрес. Те откриват, че двамата нямат общ непрекъснат или сегашен адрес и поради това съдът не може да одобри, че те живят във фактическо общуване.

" Неправилно е признато, че частният интерес на сдружението е повлиял върху обективното и независимо осъществяване на служебните отговорности на кмета на община Ботевград. Липсата на частен интерес и идната го полза постановат извода, че издаването на процесните заповеди не съставлява нарушаване ", показва арбитър Попова. Решението на съда не е дефинитивно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР