Административният съд е отменил няколко наказателни постановления за милиони, които

...
Административният съд е отменил няколко наказателни постановления за милиони, които
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Административният съд: Няма нарушения при фирмите на Васил Божков

Административният съд е отменил няколко наказателни постановления за милиони, които компаниите на обвинения предприемач Васил Божков трябваше да платят по актове на към този момент закритата комисия по хазарта (ДКХ).

Те са за разнообразни интервали отпреди 2020 година, когато Божков беше упрекнат и избяга в Дубай. Спорът сред сдруженията и Национална агенция за приходите (приемник на ДКХ) е дали е трябвало да платят 20% върху комисионите от игрите, или 15% върху приходите от продажбата на талончета, което е част и от наказателното следствие против него.

Фирмите на Божков всеки месец са подавали заявления в комисията и са посочвали, че заплащат 20% от комисионите, с което са икономисали стотици милиони от 2014 година до края на 2019-а. Според обвиняването по този метод той е лъгал страната, а съгласно него и юристите му - законът му е разрешавал това, тъй като е бил изработен особено за него.

В актовете на ДХК след бягството на Божков дължимото е преизчислено и са наложени наказания за разликите.

Една от тях е за “Национална лотария” АД, а цената ѝ е 325 хиляди лева Периодът е 1 - 31 декември 2019 година Декларацията на “Еврофутбол” е подадена на 14 януари 2020 година, а срокът е бил 15 януари, излиза наяве от решенията на Софийския областен съд и на Административният съд в София. Първият приема, че
лотарията би трябвало да заплати парите, само че втората инстанция анулира решението и осъжда Национална агенция за приходите.

“Липсва ясно изложение на осъщественото нарушаване. Не е ясно по какъв метод е аргументиран изводът, че вместо 20% от комисионите е трябвало да се платят 15% от направените
залози. От описанието на нарушаването не се открива кое тъкмо е действието, за което е глобена “Национална лотария” АД - неподаване на декларация или погрешно обявление. Не става ясна по безапелационен метод волята на наказващия орган”, написа в решението на Административния съд, с който дефинитивно е анулирана глобата на компанията за 325 хиляди лева В него се показва, че компанията е работила по отношение на одобрените от ДХК правила, които са били наложителни.

Хазартните сдружения към този момент не действат. Обявени са в неплатежоспособност и пред съда ги съставлява синдик. По друго дело “Национална лотария” АД оспорва акт за 4,3 млн. лева Отново е платила 20% от изплатените комисиони, а не 15% от направените
залози за различен месец. Наказателното разпореждане е издадено още през март 2020 година, Софийският областен съд го е отменил и е висящо на втора инстанция пред Административния.

Дела за дължими такси към страната от двойната опция за обявление печелят, само че и губят и други компании на глобения по световния закон “Магнитски” Божков.

Преди няколко месеца Административният съд анулира и отнемането на лиценза на “Еврофутбол” за три месеца, само че делото още веднъж ще се гледа, откакто Върховният административен съд го върна за проверка. В същото време не престават и борбите на Божков и компаниите му против запорите за стотици милиони, които са му наложени по наказателните каузи против него. Отделно от това Антикорупционната комисия води дело за лишаване на 278 млн. лева против Божков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР