Административните ръководители на съдилищата сами ще могат да обявяват съдебна

...
Административните ръководители на съдилищата сами ще могат да обявяват съдебна
Коментари Харесай

Шефовете на съдилища сами ще решават за съдебна ваканция |

Административните ръководители на съдилищата сами ще могат да афишират правосъдна почивка поради влошена епидемиологична конюнктура и огромен брой инфектирани магистрати. Това решение одобри Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет на днешното си съвещание. Така съдиите трансферираха отговорността и заобиколиха личното си решение за, гласувано с цялостно единогласие на 3 ноември, което провокира неодобрение.

“Πpи нeoбxoдимocт и въз ocнoвa нa oбeĸтивни дaнни зa paзпpocтpaнeниeтo нa зapaтa c COVID-19, coчeщи yвeличaвaнe нa бpoя нa зapaзeнитe в cъoтвeтния cъдeбeн paйoн и/или в opгaнa нa cъдeбнaтa влacт, aдминиcтpaтивният pъĸoвoдитeл мoжe дa взeмe peшeниe зa oтcpoчвaнe нa нacpoчeнитe пpoизвoдcтвa, дa нe ce пpoвeждaт oтĸpити cъдeбни зaceдaния и дa ce глeдaт caмo нeoтлoжнитe дeлa пo член 329, aл. 3 зa oпpeдeлeн oт нeгo paзyмeн cpoĸ “ , гласоподава Висш съдебен съвет.

Според наредбата от Закона за правосъдна власт по време на правосъдна почивка се преглеждат следните каузи: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за прехрана, за наставнически права на ненавършили пълноправие деца и за нелегално уволнение; претенции за застраховане на искове, за застраховане на доказателства, за предоставяне на позволения и заповеди по Семейния кодекс, за назначение на необикновен представител; каузи по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за отбрана от домашното насилие; каузи, за които закон планува разглеждането в период, по-кратък от един месец; други каузи по преценка на административния началник на съда или прокуратурата, или на министъра на правораздаването.

Bъвeждaнeтo нa “cъдeбнa вaĸaнция ” дo ĸpaя нa гoдинaтa бe и cpeд желанията зa зaĸoнoви пpoмeни.  си и вместо това предложи с промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние - при усложняване на епидемиологичната конюнктура административните ръководители д а имат право да отсрочват каузи с до един месец . В настоящия вид на Висш съдебен съвет срокът е " рационален ".

Срещу концепцията за почивка се оповестиха от адвокатурата с аргумента, че ползите на жителите не могат да бъдат предпазени. Висшият адвокатски съвет излезе с, които да се извършват по време на коронакризата. 

Според гласуваните от Народното събрание, само че не оповестени още в Държавен вестник, текстове, " административните ръководители на органите на правосъдната власт може еднократно за избран интервал от време, само че не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се организират открити правосъдни съвещания и плануваните за този интервал правосъдни съвещания да бъдат отсрочени ".

Когато измененията в закона за изключителното състояние бъдат обнародвани, разпоредбите на Съдийската гилдия ще претърпят промяна, като се уточни категорично 14-дневният период, се разбра още на днешното съвещание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР