Административен съд - Благоевград потвърди избора на Николай Георгиев от

...
Административен съд - Благоевград потвърди избора на Николай Георгиев от
Коментари Харесай

Съдът потвърди избора на Николай Георгиев за кмет на Кресна

Административен съд - Благоевград удостовери избора на Николай Георгиев от Българска социалистическа партия за кмет на община Кресна на първия тур.

Резултатите бяха оспорени с тъжба на претендента на ГЕРБ Милчо Караджов, поради вписани в изборните описи хора със противоречиво право на гласоподаване по сегашен адрес. По делото бяха разпитани очевидци, съгласно чиито показания, в изборния ден са дали своят вот в секциите в община Кресна хора, непознати за локалните. Проследени бяха и хронологията и осъществените дейности от Районна прокуратура - Сандански, Областна администрация Благоевград и Общинска администрация Кресна, касаещипроверките на лица с сегашен адрес в Кресна и основанията за изтриване адресната регистрация на общо 360 броя лица с адресна регистрация по сегашен адрес в обитаемо място на територията на община Кресна.

Важно по делото за оспорения избирателен резултат е, че в тази ситуация Николай Георгиев е определен на първи тур с подадени за него 2 288 действителни гласове (60,15% от общия брой действителни гласове- 3804). Доколкото гласуването е скрито, не може да се откри от тези 360 лица, какъв брой от отишлите до урните за кой от петимата претенденти за кмет са дали своят вот, заради което и това събитие не може да даде отражение на изборния резултат. Дори хипотетично обаче да се одобри, че всички 360 лица със противоречиво право на гласоподаване по сегашен адрес са отшили до урните, и всички те са подкрепили определения претендент Николай Георгиев, то извадени от подадените за него гласове (2 288- 360), са останали подадени за Георгиев действителни 1 928 гласове, което е 50,7 % от общия брой действителни. " Този брой гласове са безусловно задоволителни за обвяването му за победител в изборите на първи тур, като спечелил повече от 50 % от действителните гласове подадените в изборите за кмет на община Кресна, т. е. тези 360 лица не са оказали никакво въздействие на изборния резултат ", стимулира решението си Административен съд - Благоевград.

В претекстовете на правосъдното решение е записано, че съображение за оповестяване на нищожност на съответния избор са единствено значителните нарушавания на изборния развой, при недопускане на които изборният резултат би бил друг. В сегашния случай съдът не откри основни нарушавания, които да са съображение избора на Кмет на община Кресна да се разгласи за нереален.

Решението на Административен съд – Благоевград може да се апелира в 7-дневен период пред Върховен административен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР