Административен съд – Варна, с Определения от 14 юли 2022

...
Административен съд – Варна, с Определения от 14 юли 2022
Коментари Харесай

Съдът остави без разглеждане трите жалби срещу заповедта на Областния управител на Варна


Административен съд – Варна, с Определения от 14 юли 2022 година, постанови и по трите формирани на 13 юли 2022 година адм. каузи №№1574, 1575 и 1576/ 2022 година, че оставя без разглеждане жалбите на „ Бивалвия СД ” ЕООД, С.Д.Д. и Д.К.Д., които настояват, че стопанисват ресторант „ Мидена къща “ на Алея първа и приключва производствата. Съдът приема, че настояването за анулация на разпореждането за предварителното осъществяване е неприемливо и следва да се остави без разглеждане, оповестиха от пресцентъра на съда.

Съдът намира, че Заповедта на Областния шеф на Варна, в частта на т. ІІ, която е обвързвана със възбрана и смяна в организацията на придвижването на ППС в обсег на съответни парцели и часови зони, посредством отделяне на контролно-пропусквателен пункт и въвеждане на пропускателен режим, съставлява общ административен акт, защото възбраната за допускането им в посочената зона се вкарва еднократно и визира права и законни ползи на безграничен кръг от лица. В претекстовете си съдът сочи, че прекъсване на позволеното по силата на закона авансово осъществяване на общите административни актове е по реда и изискванията на чл.166, алинея 2 и ал.3 от Административнопроцесуален кодекс - при съществуване на наложителна процесуална причина - да има формирано дело в съда по отношение на законосъобразността на заповедта. В случая от страна на жалбоподателите не се твърди, а и от служебно осъществени информации в деловодната система на Административен съд Варна не се откри съществуване на формирано произвеждане по оборване на Заповед № РД-22-7706-81/08.07.2022 година на Областния шеф на област Варна.

В останалата част на Заповедта, съдът приема, че не е административен акт, който да визира правата и ползите на жалбоподателите и да основава за тях отговорности, заради това жалбите им в тази част са неприемливи на съображение чл.159 т.4 от Административнопроцесуален кодекс, според която „ жалбата или митингът се оставя без разглеждане, а в случай че е формирано правосъдно произвеждане, то се приключва, когато оспорващият няма юридически интерес от оспорването “.

Определението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен период от известието до страните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР