Административен съд – Варна отхвърля жалбата на М. И. М.,

...
Административен съд – Варна отхвърля жалбата на М. И. М.,
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалбата срещу решението за избор на управител на ВиК - Варна

Административен съд – Варна отхвърля жалбата на М. И. М., против Решение на Изпълнителния шеф на " Български В и К Холдинг “ ЕАД за избор на Управител на " Водоснабдяване и канализация - Варна “ ООД.

В претекстовете си съдът сочи, че " Водоснабдяване и канализация - Варна “ ООД е обществено дружество и има признат правилник, публичен на електронния адрес на холдинга, като с протоколно решение на Надзорния съвет на холдинга са признати и Правила за осъществяване на състезания за членове на органи на ръководство и надзор на комерсиалните сдружения, в които същият има повече от 50 на 100 от капитала.

Процесното Решение на Изпълнителния шеф на " Български В и К Холдинг “ ЕАД е издадено и подписано от Изпълнителния шеф на холдинга, който в съответния случай е способният орган, разполагащ с пълномощия да провежда процедурата за избор на органите за ръководство и надзор в холдинга, надлежно - да издава актовете, с които същите завършват. Така стимулиран, съдът приема, че органът има специфична подготвеност, като упражняващ правата на страната, да организира конкурсната процедура, в това число да дефинира самичък членовете и броя на комисията по номиниране.

Съдът сочи, че не е регламентирано обвързване, критериите за асортимент да са оповестени в обявлението, с което се открива състезанието. Като безпричинно съдът приема и възражението на жалбоподателя за задачите и методиката на състезанието, както и доводите за липса на бистрота на процедурата и на равнопоставеност на претендентите. В умозаключение съдът установи, че процедурата за избор на шеф на " ВиК – Варна “ ООД е извършена при съблюдаване на Устава на " Български ВиК Холдинг “ ЕАД и на признатите от неговия Надзорен съвет правила.

Тези правила биха били неприложими само при положение, че са в несъгласие с използваната нормативна уредба, каквото несъгласие не се установи в хода на извършената инспекция за правомерност на оспорения акт. Не са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила и на относими материални разпореждания, сочещи на анулация на процесния акт.

Решението може да се апелира пред Върховния административен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР