Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на

...
Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на
Коментари Харесай

Делото приключи. Забравете! Политици и магистрати с недекларирани имоти в чужбина са тайна -

Административен съд – София-град (АССГ) удостовери като закономерен отхвърли на Държавна организация „ Национална сигурност “ да даде имената на политиците и магистратите, за които е открила, че не са заявили свои недвижими парцели и банкови сметки в чужбина, оповестиха от Антикорупционния фонд.

До правосъдното произвеждане се стигна, откакто през март 2022 година АКФ подаде заявление за достъп до социална информация до ръководителя на ДАНС с искане да бъдат предоставени данните на организацията за лица на висши обществени длъжности с недекларирани парцели и сметки в чужбина. От ДАНС постановиха отвод от даване на информация, който в този момент е доказан от АССГ, с което въпросът завършва.

За първи път през 2019 година в общественото пространство се заприказва за инспекция на ДАНС по самодейност на прокуратурата на такива лица. Резултатите от инспекцията са ѝ били предоставени, само че в никакъв случай не са били обществено оповестени, а им е подложен гриф за сигурност.

През 2021 година вътрешният министър Бойко Рашков също загатва неведнъж в свои медийни изяви подобен лист от лица в политиката и магистратурата, като дава обещание да го разгласи, само че това по този начин и не се случва.

Така се стига до началото на 2022 година, когато ДАНС отхвърля да даде събраната от нея информация даже на парламентарната антикорупционна комисия с претекста, че данните били част от инспекция на прокуратурата и било неприемливо да бъдат разгласявани без нейното позволение.

" Отказът от бистрота на всички забъркани институции – прокуратура, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, по въпросната тематика от извънреден публичен интерес ни накара да желаяме данните по единствения вероятен за нас ред - този на ЗДОИ ", декларира Андрей Янкулов, старши юридически консултант в АКФ.

" Основният ни претекст беше, че лицата на висши обществени длъжности са задължени от закона да афишират обществено имуществото си както в страната, по този начин и в чужбина. Респективно, тези от тях, които не са го създали, са нарушили закона и институциите, които са открили това, (в случая ДАНС) не могат да ги крият, а в противен случай – длъжни са обществено да разгласят подлежащите на обявление данни ", добавя той.

Според АССГ обаче ДАНС не се явявал длъжен от ЗДОИ индивид да даде тази информация, защото тя следвало да се разгласи от различен орган - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на незаконно добитото имущество (КПКОНПИ).

" И преди обаче да питаме отговорности съгласно АССГ индивид – КПКОНПИ, знаем, че защото не тя е органът, открил несъответствието, а някой различен - ДАНС, тя ще отговори, че няма по какъв начин да разгласи нещо, с което не разполага. Успоредно с това явно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията – прокуратурата, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, да я създадат обществена – такава, каквато в последна сметка е по силата на закона ", добавя Андрей Янкулов.

" Ясно е посланието към лицата на висши обществени длъжности: даже и в случай че не си заявяват парцелите и сметките в чужбина, макар че са длъжни, и това се откри – отново няма кой освен да изследва по какъв начин е добито това имущество, само че и дори да го разгласи обществено ", разяснява шефът на АКФ Бойко Станкушев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР