ACDC (Apple Chips in Data Center) ще бъде безспорният победител

...
ACDC (Apple Chips in Data Center) ще бъде безспорният победител
Коментари Харесай

Защо Apple разработва ИИ-чипове за центрове за данни?

" ACDC " (Apple Chips in Data Center) ще бъде безспорният победител в надпреварата за наименованиe на чипове през тази година...

Емил Василев 15:17 | 20.05.2024 3 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:25 | 18.05.2024

В Съединени американски щати преди малко в най-неочаквано място бе открит голям и необработен източник на литий

IT НовиниДаниел Десподов - 10:50 | 17.05.2024

Разгадаха огромната тайнственост по какъв начин античните египтяни са построили пирамидите

АвтомобилиИван Давидов - 0:03 | 18.05.2024

6 аргументи за какво Honda CR-V от 2006-а е най-надеждната кола, която можеш да си купиш с пари

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Apple създава свои лични чипове с изкуствен интелект за своите центрове си за данни. Това ще обезпечи на компанията цялостна система от край до край, с която съперниците ѝ няма да могат да се сравнят скоро.

В отчет на Марк Гурман от Bloomberg от предходната седмица се показва, че Apple ще сложи свои лични чипове в центровете си за данни, а няколко дни по-късно The Wall Street Journal удостовери това със личен отчет. Първоначално информацията беше посрещната с огромна доза песимизъм, изключително от страна на Journal, който по-късно промени позицията си по тематиката.

Мнозина обявиха, че Apple „ не е компания за облачни услуги “ и не виждат смисъл в това те да не престават по този път. Това ни се стори необичайно, защото знаем, че Apple преглежда този въпрос от години. Тук желаеме да изложим някои от аргументите, заради които считаме, че Apple би желала да има личен чип за център за данни.

Като начало Apple основава подобен чип, тъй като го може. В свят на стеснен потенциал за водещи технологии Apple е най-големият клиент на TSMC и евентуално може да получи по-голямата част от потенциала, който желае. Ако фактически имат добра приложимост за чипа, в този момент е моментът. Всички останали се борят, а Apple може да натрупа огромна преднина.

Трябва също по този начин да е ясно, че Apple в огромна степен е снабдител на облачни услуги – компанията има артикул, наименуван iCloud. Част от объркването тук се дължи на обстоятелството, че Apple споделя доста малко за това какво прави със своите центрове за данни. Никога не става изцяло ясно по какъв начин компанията дава своите облачни услуги, които наподобява са някаква композиция от Гугъл Cloud, Azure и може би малко AWS, само че също по този начин и лични центрове за данни. Когато приказваме за „ хиперскалаторите “, Apple е един от тези 10 най-големи оператори на центрове за данни, и в случай че всички останали хиперскалатори създават свои лични чипове, разумно е и Apple да го направи.

Големият въпрос е какво ще прави Apple с този потенциал. През 2024 година най-простичкото пояснение е, несъмнено, изкуствен интелект.

Може да се допусна, че Apple е измислила някои впечатляващи приложения за ИИ или най-малко приложения, които Apple счита за впечатляващи. Знае се, че компанията работи по ИИ от години. От непрекъснато подобряващото се различаване на речта на Siri, през подобренията в машинното образование, обвързвано със снимането на фотоси и видеои, до елементарния факт, че процесорът на iPhone разполага с „ Neural Engine “ – невронен енджин за обработка на ИИ от 2018 година насам.

Освен това наподобява евентуално екипът да е построил собствен личен основополагащ ИИ-модел. Apple, несъмнено, има целия си сериозен програмен продукт и голямо количество данни. Все още не е ясно по какъв начин Apple са обучили този модел, само че се допуска, че е употребен хардуер на NVIDIA като всички останали.

От всички отчети не става изцяло ясно какви чипове ще употребява Applе в центровете за данни. Видяхме известия, че ще бъде употребен процесора M2, процесора M4 или напълно нов чип, наименуван ACDC (Applе Chips in Data Center, който би бил неоспорим победител в надпреварата за название на чипове през 2024 година).

Каквото и да употребява компанията в последна сметка, тя ще се възползва от съществуването на общ софтуерен пласт, свързващ облака и крайните му заключения.

Много компании са говорили за съществуването на подобен тип предложение, само че Applе евентуално ще бъде първата, която ще го вкара в огромно произвеждане. Свързването на всичко по този метод предлага забележителна спестовност на сила, само че евентуално разрешава и по-висока степен на дискретност – огромна маркетингова тематика за компанията. Представете си, че тематиката ще звучи по този начин:

„ Смартфонът ви ще работи с необикновен изкуствен интелект и единствено вие ще имате достъп до данните си “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР