АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението

...
АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението
Коментари Харесай

АБВ ще изпрати до парламента настояване за мораториум върху сделката с F-16

АБВ ще изпрати до Народното събрание гледище за негласуване на предлагането на държавното управление за F-16 и за мораториум върху договорката с изтребителите. Това съобщи водачът на АБВ Румен Петков на полемика "Превъоръжаването на българските военновъздушни сили - без конкуренция " в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Според него решението е политическо и може да бъде спряно с политическа воля в Народно събрание. Опитите на един от заместник-министрите на защитата да изяснява, че това е предложение на специалисти от Военновъздушни сили, не са безапелационни, счита Петков.
Той сложи въпроса за какво е належащо да се купува техника в този момент, когато следва стратегическият обзор на системата за национална сигурност и защита, и за какво не се изчака първо да се направи този обзор.

За никого няма подозрение, че превъоръжаването и модернизирането на военновъздушните ни сили няма опция, въпросът е обвързван с това по какъв начин, на каква цена и с каква вероятност правим тези дейности, означи Петков.

По време на полемиката ген. о.з. Володя Цветанов разяснява, че първичната сума, избрана от Народно събрание, ще бъде надвишена повече от два пъти. Той изясни още, че цената на един летателен час на F-16 е от 7 до 22 хиляди $ и е доста по-висока от тази на "Грипен " да вземем за пример, която е от 5 до 8 хиляди $.

Това значи, че за подготовката на летателния състав всяка година България ще заплаща повече от 8 милиона $, пресметна той.

Ген. Цветанов означи още, че в случай че закупим европейски аероплан, в България ще се изнесе и някаква част от производството, тъй като такава е практиката и на "Юрофайтър ", и на "Грипен ", и надлежно ще се открият и нови работни места. Според него F-16 е придирчив аероплан и даже "малко камъче " вади мотора от строя. Това ще довежда до нови финансови ограничавания, престой на самолета и губене на ресурса му, сподели той. Като различен проблем той посочи, че укритията на сегашните самолети са по-ниски, в сравнение с изисква F-16, което значи, че би трябвало да се построят нови.

Така афишираната договорка би трябвало да се приключи, новите условия да се предложат и на другите участници, не би трябвало да се позволява рекет от вида "или F-16, или нищо ", съобщи Цветанов.

Ген. о.з. Йохан Петков съобщи, че за него няма смисъл да се поддържа ратификацията на договорите за F-16, тъй като със средствата, които са давани, надхвърляме твърдо двата % за нашия боен бюджет и това значи загърбване на всички други модернизации, разяснява той.

Ген. о.з. Михо Михов означи безалтернативността на превъоръжаването на Военновъздушни сили, а и на цялата войска. Той уточни, че при състав от 45 хиляди души Българската войска /БА/ би трябвало да има 560 танка, 72 бойни самолета и 18 бойни вертолета, 16 бойни кораба. Тази година започва стратегически обзор на системата за национална сигурност и защита, който би трябвало да реши нещата по-задълбочено като цяло за превъоръжаване на БА, разяснява още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР