Абу Даби е готов да купи дял в ключово турско

...
Абу Даби е готов да купи дял в ключово турско
Коментари Харесай

Абу Даби купува дял в ключово турско пристанище за $500 милиона

Абу Даби е подготвен да купи дял в основно турско пристанище, съгласно четири източника, осведомени със договорката, което е спомагателен знак за доближаване сред тогавашните яростни геополитически противници, написа Reuters.

Съгласно евентуалното съглашение следената от страната група AD Ports Group ще влага в дружество, което ще бъде основано от Turkey Wealth Fund, с цел да ръководи крайбрежното пристанище Измир на Егейско море, споделиха двама от източниците. Източниците на организацията са поискали анонимност, с цел да обсъдят детайлности по договорката, която към момента не е финализирана.

Размерът на каузи не беше явен, само че един от източниците сподели, че договорката може да бъде оценена на към 500 милиона $. Пристанището, благосъстоятелност на държавния фонд на Турция, е значим портал, който се нуждае от нови вложения. Официален представител на Турския фонд за благосъстояние отхвърли коментар.

Планираната транзакция идва в миг, когато държавното управление на Турция търси задгранични вложения, с цел да форсира противоположния си завой от годините на неортодоксални стопански политики, които доведоха до скок на инфлацията и срив на валутата.

Пристанищата играят основна роля в стратегическата смяна в световните стопански процеси. Слабостите във веригите за доставки, разкрити от пандемията Коронавирус 19 и нарасналото геополитическо напрежение подтикват промени, защото фирмите се стремят да приближат производството до точката на продажба. Междувременно Турция се надява, че нападателен цикъл на повишение на лихвените проценти, стартиран през юни, ще притегли задграничните вложители след години на застой, в това число във връзка с директните задгранични вложения.
 Съвместни планове на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места
Съвместни планове на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места

По-голямата част ще са в южната ни съседка

Турция и ОАЕ започнаха да възвръщат връзките си преди две години след горчиво съревнование, което значително беше водено от идеологически разлики, които видяха районните сили да поддържат противопоставящите се страни в Близкия изток и Северна Африка.

Оттогава представители на ОАЕ споделиха, че виждат големи капиталови благоприятни условия в Турция, в това число в енергетиката и логистиката. Дубайският държавен пристанищен действен колос DP World купи мажоритарен дял в турско пристанище по-рано тази година.

ОАЕ и Турция подписаха съглашение за свободна търговия през май, което имаше за цел да улесни вложенията.

Двете страни се споразумяха за поредност от покупко-продажби на стойност над $50 милиарда през юли, до момента в който турският президент посети страните от Персийския залив в опит да съживи стопанската система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР