Абсурдно е да се дават такива кратки гратисни периоди за

...
Абсурдно е да се дават такива кратки гратисни периоди за
Коментари Харесай

45 дни не стигат за новите правила

" Абсурдно е да се дават такива къси гратисни интервали за входиране на капиталови планове след смяна на коя и да е разпоредба или закон ", по този начин разяснява проектант Радко Тодоров последните промени на Наредба за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията.

Проектът на документа планува бизнесът да има пролонгация от 45 дни за внасяне на капиталовите планове, създадени в сходство със остарялата нормативна база, в това число за хората с увреждания. Проектът бе пуснат за публично разискване до края на тази седмица, напомня Trafficnews.bg.

В Наредбата са въведени новите правила при градежа на многофамилни жилищни здания, които са наложителни за строители и архитекти. Документът указва минимални условия, които да важат за всички жилища, тъй че да може човек в неравностойно състояние да се движи умерено с инвалидна количка в тераси, бани, коридори и така нататък Заложено е всички тези пространства във всички жилища да бъдат необятни и дълги най-малко 1,5 метра, а подовите настилки да са равни. Минималната ширина на входната врата пък би трябвало да е минимум 1 метър, а на интериорни порти - 80 сантиметра. Първоначално всички строителни планове трябваше да дават отговор на тези условия при приемането и влизането в действие на наредбата, само че при всяка възможност в този момент ще бъде дадена късата пролонгация от 45 дни.

По думите на арх. Радко Тодоров сходни периоди обаче са повече от не задоволителни за осъществяване и ще доведат до редица проблеми за вложители, строители и притежатели на парцели, които ги дават за строителство при обезщетение.

„ Всеки един закон, обвързван с такива колосални промени, първо би трябвало да бъде подложен на необятно публично разискване и второ – даже да бъде признат, срокът, от който влиза в действие, би трябвало да е в диапазон от 6 до 9 месеца. Инвестиционния развой е дълъг и изисква време, с цел да се приспособява браншът. Купуваш парцел, правиш преценка за продажбата на жилищата, за купувачите, има подписани контракти на база идейни планове, които към момента не са входирани. Това е развой, което трае сред 8 месеца и 1 година и се възнамерява от всеки бизнесмен на пазара. Затова би трябвало да се даде гратисен интервал най-малко от 8 месеца, с цел да може за това време всеки да реагира и да подава документите по плана. 45 дни като пролонгация е недопустимо. Няма по какъв начин за този интервал да вкараме план, който сега е на стадий структура. Проблемът е, че бизнесмените, които са взели обект и са подписали контракт за обезщетение и са създали абстрактен план, въз основата на който са стартирали капиталовия план, автоматизирано влизат в нарушаване, тъй като не могат да изпълнят контрактуваното заради измененията в разпоредбите за планиране. Това важи за всички промени които се вършат по принцип. Хората – притежатели в процедурата по обезщетение автоматизирано ще изискат от вложителя спомагателна отплата за това или даже да скапват контракта, а разноските направени досега остават във щета на бизнесмена. Затова съм безапелационен, че не може за подобен къс интервал да се случи нищо “, уточни пред кореспондент на TrafficNews арх. Радко Тодоров.

Според пловдивския проектант обаче проблемите по Наредбата за налична среда изобщо не се изчерпват до периодите ѝ на влизане в действие. По думите му наредбата планува унифицирани пространства като тераси и бани, само че преглежда хората с увреждания единствено като хора на инвалидна количка.

„ Безумна е концепцията да преглеждаме единствено един вид хора в неравностойно състояние. По отношение на самата Наредба смятам, че е извънредно недомислена и непозволено направена. Законодателите смятат, че хора в неравностойно състояние са единствено хора с физически недъзи от вида на трудноподвижни хора, само че не и такива, които попадат в друга група – незрящи и така нататък Затова и условията към всяко едно прайвът жилище, би трябвало да се оставят на вложителите, с цел да имат опцията да ги обособят за съответния покупател. А не както е сега се постанова строго определяща рамка. Това е извънредно дискриминиращо всички останали. Към днешна дата се плануват % от жилищата в постройката, които да са особено пригодени за хора в неравностойно състояние. Страхотно е, че наредбата постанова баните и терасите да бъдат огромни, без значение поради налична среда или друго. Винаги съм бил последовател на добре и необятно оразмерени пространства, само че това лимитира браншове в централни зони, където не може да се случи на практика. Визирам здания в супер център сред два калкана и с лимитирана дребна етажна повърхност. Ще ни откажат да вършим тераси и ще преминем на " френски “ такива, майтапя се несъмнено. Но всеки човек в неравностойно състояние има своите характерни потребности и за това съгласно мен вътрешножилищната повърхност би трябвало да се третира друго, а не да бъде подчинявана на тези идентични ограничавания ", показва арх. Тодоров.

По думите му наличната среда е значим детайл за публичните здания и среда, както и за общите елементи на жилищните здания.

„ Напълно съм склонен с публично наличната част на жилищни или каквито и да е било други типове здания - те изрично би трябвало да са пригодени за това - би трябвало и е наложително. Паркове, публичните здания и изобщо всичко, предполагащо обществено прилагане, влиза включително. В жилищните комплекси би трябвало да има обособени заградена зона за жилища с налична среда, които също би трябвало да дават отговор на всички тези условия. Тези хора имат право да населяват една хубава и в последна сметка комфортна за тях среда. И ние вършим такива – на сутеренен етаж с озеленени дворчета към тях. Когато човек в неравностойно състояние желае да придобие различен парцел то този ще бъде приспособен за това ", уточни арх Р. Тодоров.

Проблемите с текстовете не са единствено строителни, само че и чисто юридически. Архитект Тодоров разказа и голямо несъгласие сред Закона за устройство на територията и новата разпоредба за налична среда във връзка с размера на терасите, която е заложена на 1,5 м. в новия документ и изисква настилките да бъдат на едно равнище в помещението и отвън него.

" Моето предложение е при оформянето на всевъзможни наредби и закони свързани с планиране и обмисляне е да вземат участие повече архитекти специалисти, както и съответни браншови водачи в организацията, с която е обвързван даден закон ", уточни още Тодоров.

Архитектът добави, че макар всички тези недомислици от Министерството на районното развиване и благоустройство са излезли с публична позиция по използване на Наредбата, в което препотвърждават, че важи за всички нови жилищни здания и такива със смесено предопределение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР