Абсурдна история от Хисаря - къща е останала без ток

...
Абсурдна история от Хисаря - къща е останала без ток
Коментари Харесай

Къща в Хисаря остана без ток след пожар в съседен имот

Абсурдна история от Хисаря - къща е останала без ток след пожар в прилежащ парцел.

Това описа в акаунта си във Facebook арбитър Биляна Вранчева от Софийския градски съд. Именно нейната къща е останала без ток, откакто пламъци са изпепелили прилежащ парцел.

Биляна Вранчева отбелязва, че не е била в Хисаря, когато е станала нещастието.

" Не се случих там, та ми се обади рано на сутринта една другарка да ми го заяви. И, разбираемо, доста ме засегна цялата история. Мислила съм си, несъмнено, за сходно стичане на събитията и за моя дом. И знам, че пожарната се намира на шест къщи нагоре по улицата. И все съм потушавала страховете си с успокоението, че в случай че ли пък нещо, не дай Бог, ей ги къде са, ще реагират и най-малко няма да са огромни вредите. И по този начин е и по принцип, и по житейските закони. Но когато нещо би трябвало да се случи, по различен метод се подреждат нещата ", написа тя.

По думите й пожарникарите са пристигнали на мястото на инцидента с час забавяне, защото пожарните автомобили не били в Хисаря.

" И както се намира пожарната на шест къщи нагоре, по този начин в оня тъкмо миг не били колите й в Хисаря. Така и не се разбра къде са ходили. И несъмнено по работа били късно през нощта, само че когато чак след близо час пристигнали, вредите били необратими. И в този момент, като се обърна каруцата, приказват си хисарчини. От Карлово да бяха пристигнали пожарните, за 15-20 минути щяха да са тук. Дето се вика, от Пловдив за 40 минути можеха да дойдат по пустите среднощни пътища. Близо един час, толкоз е лишило на хисарските коли да се завърнат в града си. И са кръжали патрулките в близост, само че пусто нищо не могли да създадат. И са гледали ужасени съседите, само че кой към този момент има пожарогасители, та да се втурнат да гасят?! А е могло да се запази главното ", прибавя тя.

Биляна Вранчева споделя, че в двора на изгорялата къща имало изоставена каравана, а по-късно схванала, че в нея се е случвало да приспиват всякакви хора, точно от нея тръгнал огънят: 

" И очевидно по този начин и се случило в онази сюблимна нощ. Обгоряло тяло бе открито в изгорялата каравана. А какво се е случило, дали от цигара, или от друго почнал пожарът, по този начин и не се схванало. Но пламнала в един миг караваната. И много дълго горяла единствено тя. И се събрали съседите. И пристигнали и служителите на реда. Не идвали, обаче пожарните. И доста десетки минути горели единствено ламарините на караваната. И можело е да бъдат изгасени и да бъде избавена къщата. Но близо час никой не пристигнал да гаси. И се трансферирал най-сетне огънят върху къщата и я запалил. И отново не идвали огнеборците. И доста време имала стихията да върлува. И когато към този момент пристигнали чиновниците на пожарната, била си къщата веке изгоряла. И да, борели се, правили си работата, само че мъчно изгасили разбеснелия се огън. И не избавили къщата ".

Тя благодари на Бога, че не са нанесени вреди върху нейния парцел, само че е имало евентуална заплаха това да се случи:

" Граничим с дворовете си, цялостни с дървета. Не ми се и мисли какво е могло да стане при един неподходящ вятър. И единствено благодаря оттогава на Бог и на щастливата орис. И главната покруса е, несъмнено, за двете фамилии, притежатели на изгорялата къща. Много размишления ме налегнаха по този мотив, само че за тях различен път. Сега, популярност Богу, не бях наранена аз от пожара. Засегна ме нещо напълно ненадейно ".

Биляна Вранчева се прибрала в Хисаря три дни след нещастието, в тъмната част на денонощието, и заварила къщата си без електричество. Сигурна, че го е заплатила, се обадила на незабавните телефони на ЕВН. Твърди, че най-малко двадесет минути е звъняла, но без резултат. Тя решила да звънне на собствен прочут - занаятчия:

" Дойде той, пристигнаха и двама чиновници на ЕВН. И какво се оказа? Тогава разбрах, че електрическият кабел, захранващ моята къща бил закачен на страничната стена на изгорялата къща. И си помислих, че е потърпевш от пожара, само че не било по този начин. Външните стени на изгорялата къща останали цели след пожара, останал недокоснат и моят кабел ".

Тя твърди, че захранващият кабел е отрязал с ножици от чиновник на ЕВН:

" Просто взел едни ножици и го отрязал, ей така, след пожара и при никакви изключителни условия. Нейсе, аргументите предстоше да изясняваме. В онази съответна нощ, оставена без ток, желаех единствено да ми свържат кабела ".

По думите й пристигналите служите на ЕВН са отказали да възстановят зареждането в дома й. Един от тях декларирал, че е мрачно, има паднали материали от изгорялата къща и ще бъде рисково за него.

Ето и останалата част от историята на арбитър Биляна Вранчева (публикуваме я без редакторска намеса):

" Докато другият чиновник на ЕВН се кумеше, моят занаятчия се качи и върза кабела пред очите на чиновниците на ЕВН. За което съм му безпределно признателна!

Юрист съм по специалност, изисквам да поназнайвам законите, започнах преписка с ЕВН.

Не изисквам за отрязването на електрическия кабел. Не е значима моята преценка дали е имало действителна заплаха, щом експертът от ЕВН (със скритото име) е решил, отрязал го е. До тук добре.

Само че откакто е открил тази заплаха и е отрязал кабела, за какво не е подхванал идващите стъпки по премахване на тази заплаха? Къщата ми е очевидно обитаема. Не бе изработен даже опит нито от този господин със скритото име, нито от който и да било от ЕВН да се свържат с мен и да ме уведомят като притежател за стореното ми зло.

В тази връзка се поинтересувах от централата на ЕВН има ли маркирано някъде при тях обтоятелството, че ми е отсечен централния електрически кабел, тоест, откакто този господин го е отрязал, съобщил ли е въпреки всичко на някого. Знаех, че не е маркирано, доколкото служителката от незабавния телефон не можа да види причина за прекъснатото ми електричество.

Вече пет месеца си кореспондираме с ЕВН. Отказаха да ми кажат имената на служителя, оставил ме без ток. Отказаха да ме осведомят дали той е съобщил на някой в ЕВН за стореното, отхвърлиха да ме осведомят заради каква причина не съм известена аз като притежател, нито пък е бил изработен какъвто и да било опит да ме потърсят. Всъщност, по последния въпрос мълчат като партизан на разпит.

И по този начин, какво ми аргументи този чиновник, откакто не е съобщил на никого за отрязания ми електрически кабел? Приела съм за себе си решение да се храня с качествени артикули. Поради това навестявам всяка неделя хисарския пазар и си закупувам артикули от нашите производители. Да, малко по-скъпи са от всеобщите в огромните хранителни вериги, само че считам, че са гледани надалеч по-добре и съдържат доста повече потребни хранителни субстанции. Заради това си купих огромен фризер и два хладилника с фризерна част. И по три пъти на неделя отивам на пазара, с цел да си закупувам качествени хранителни артикули и ги заледявам, че да си имам цяла година добра храна. Това е моето решение, без да го натрапвам на другите, си го съблюдавам.

И когато е оставена къщата ми три дни без електричество, са спрели да работят и хладилниците ми и фризера. И си изхвърлих всичките артикули, събирани цяло лято и есен. За изгубените пари даже не приказвам. Събитието се случи при започване на ноември, селскостопанският сезон бе към този момент минал и нямаше от къде да си набира всичките ми нужни артикули. Та, като се изключи че изхвърлих наличните, останах без качествената, съгласно мен, храна и за идната година.

И всичко това поради безхаберието на един господин със скрити имена. Защото не е положил грижата да заяви за стореното от него нито на ЕВН, нито на мен като притежател. Дори не мога да преценява замислил ли се е, че зад този електрически кабел, който е отрязал, се намира цялостен един живот, някакъв си там човечец, който си има и той и права, и личен ползи.

До тук с кардиналните въпроси. Какво се случва на равнище институции? Претендирах, несъмнено, от ЕВН обезщетение за унищожената ми храна. Поискаха ми документи за нея от РИОКОЗ, от БАБХ и впрочем, както и фотоси на развалените артикули.

Разбира се, че нямам нито един документ. Не съм търговец, храната съм я купувала за моя персонална консумация. Разбира се, че нямам и фотоси. В онази злачна нощ, откакто ми бе възобновено електричеството, използвах останалите часове на нощта да изхвърлям разтеклите се и размирисани артикули. През разум не ми мина да си направя селфи с тях, че и да кача фотоси по обществените мрежи. Явно, това е било правилното държание съгласно новия ред, който ни постановат, до момента в който ние спорим за паметниците. Още повече, чисто юридически, сходни фотоси не биха имали и доказателствена стойност, доколкото на тях щяха да са снимани едни пакетчета. Нито можеше да се откри какъв брой са, нито пък какво е съдържимото им, а още по-малко какво е качеството му. Така че по никакъв метод не се и замислих за изработката им.

Нейсе, да се движим по-нататък. Обезщетение за унищожената храна, за жал, няма по какъв начин да поуча. Дори в правосъдно производтво не мога да потвърдя точното й количество и стойност. Голяма част от приятелите ми знаят, че заледявам артикули, купени от хисарския пазар, доста от тях са я и консумирали с мен по всякакви мотиви. Само че никой от тях не знае какъв брой тъкмо пакетчета артикули имах в другите отделения на фризерните елементи. А такива доказателства се желаят пред съда. Нейсе и за това.
Приказката ми е за идващото.

Предложиха ми от ЕВН обезщетение. И в този ред на мисли се оказа, че е настъпила смяна в общите условия на подписания посред ни контракт. Промяна, осъществена, несъмнено едновластно и без моето единодушие. Но по този начин написа в същите общи условия, че имат право да правят такива промени, тъй че и за това не мога да изисквам.

Промяната се състоеше в нещо доста забавно. За изключено електричество от страна на ЕВН, без значение на повода, за период от 48 часа ЕВН дължи обезщетение от 30 лева Или, на простоцарски казано, за 2 денонощия без ток, индивидът получава 30 лева 30 лв.. Без значение повода. Сиреч, може всеки един от чиновниците на ЕВН да мине и да ми резне кабела във всеки комфортен за него миг. И без да се постанова да излага причина за това, просто за 48 часа ще ми даде работодателят му 30 лева

За всички останали вреди, които това прекъсване ще аргументи, не носят отговорност. Просто заплащат 30 лева И това е вписано в общите им условия.

Знаете ли, стана ми ужасно. До в този момент, при положение на някаква неправда от страна на институциите, съм била сигурна, че имам право на искания във тип на тъжба пред съответната институция, или даже пред съда. И доста пъти съм я употребила тази опция, и доста пъти съм постигала триумф и справеливостта е била възстановявана. Е, не щеш ли тази възможнот към този момент е отнета. Резултатът от тази тъжба към този момент е превдварително решен. 30 лева, без определяне на повода. Сиреч, и без прекратяване на сходно държание и попречване на бъдещи сходни отрицателни последствия. Оказа се, че към този момент имам само задължението да си заплащам сметките за потребеното електричество, което очевидно върша. И нямам никакви права. Дори когато ми бъде прекратено същото това електричество, даже и без причина, нямам право на обезщетение за нанесените ми вреди. Имам право на 30 лева А може скоро и тях да отстранен, по този начин, до момента в който ние се дърляме по въпросите на великите сили и паметниците.

Защото тази смяна е станала, до момента в който вниманието на народа е било заето със разногласия по отношение на бутането на монументи. Какви ли други промени ще откриваме занапред, до момента в който заемат вниманието ни със напълно странични каузи?

И си мисля, не е ли по-важно битието ни в този момент? Не е ли по-важно да ги зарежем политическите безплодни разногласия и вместо да спорим кой монумент да бутнем, да следим да не се утежнява качеството ни на живот? Защото точно това става в паниката от безплодните диспути. Наместо това, да се научим от историческите неточности и да се сетим, че постоянно, когато на народа се хвърлят ненужни диспути, зад гърбовете им се прегазват техните лични права ".

Снимката е илюстративна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР