Абсурди в няколко законови текста, регламентиращи категоризацията на ски пистите

...
Абсурди в няколко законови текста, регламентиращи категоризацията на ски пистите
Коментари Харесай

Абсурди в закона спъват развитието на зимния туризъм

Абсурди в няколко законови текста, регламентиращи категоризацията на ски пистите в България, са сериозна спънка за развиването на зимния туризъм в страната, оповестява „ Труд “.

Последният образец за загуба, която претърпява вложител поради недомислията в нормативните текстове, е от няколко дни – 30 март.

На фейсбук страницата на ски център Ком, намиращ се в Берковския Балкан, оповестиха, че макар прелестните условия за зимни спортове и натрупалия сняг, от Комисията за отбрана на потребителите наредили затваряне на оборудванията. Аргументът е, че пистата не е категоризирана.

На процедура в България категоризираните писти са доста малко.

Причината е в член 73 от Закона за горите. В него е записано, че смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии се позволява за създаване на ски писти. Но това значи, че с цел да се направи ново трасе, по което хората да карат ски или сноуборд, статутът на земята би трябвало да се промени от горска в урбанизирана територия, само че без промяна на собствеността.

Проблемът е, че никой вложител няма да тръгне да трансформира статут на горска територия за въжен превоз, камо ли за ски писта и да дава десетки милиони за сходна процедура, без да получи собствеността върху въпросната територия. Причината е, че на множеството места тези горски територии са обществена държавна благосъстоятелност.

Отделно вложителят в последна сметка ще би трябвало да заплаща и наем за използването на тези територии на Министерството на земеделието и горите. Така че и в най-оптимален вид ситуацията наподобява по този начин – дават се милиони за смяна на статут и се вършат писти, които се употребяват най-вече 4-5 месеца в годината, а най-после вложителят заплаща и наем, защото не е притежател на земята, върху която са пистите.

Заради това недомислие развиването на зимния туризъм и на Витоша, и в Рила, и в Стара планина не може да стартира, защото модернизацията и построяването на нови писти е блокирано. И ще бъде по този начин, до момента в който не бъдат направени промени в законите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР