Абсурден скандал около певицата Рут Колева стигна чак до жалба

...
Абсурден скандал около певицата Рут Колева стигна чак до жалба
Коментари Харесай

Перущица прати прокуратурата срещу Рут Колева заради фотосесия на паметник-развалина

Абсурден скандал към певицата Рут Колева стигна чак до тъжба в прокуратурата, задействана от кмета на Перущица.

Причината: фотосесия на Колева за списание ELLE, които са избрали за локация така наречен Паметник на трите генерации.

Кметът Мария Вълканова (ГЕРБ) дефинира фотосите като " грозна демонстрация на такова свято място " и нарушаване на " публичния ред ", макар че
Вълканова сама признава, че монументът не е поддържан от дълго време и " не е в толкоз положително положение, колкото на нас ни се желае " достъпът до паметника е свободен и всеки има право да го прегледа и да се снима, " само че не по този метод ".Сигналът ѝ до прокуратурата беше отразен с директни включвания на bTV и Nova, които по този начин и не загатнаха за какво в действителност певицата е снимана на паметника.
Рут Колева разяснява случилото се с, в която показва, че нито тя, нито екипът на ELLE са имали желание да накърнят паметта на починалите по време на " Априлското въстание или в различен възродителен развой или събитие, част от националната ни история и съзнание ".

Тя се извинява на хората, които " виждат в тези фотоси някакво опозоряване на българската история и памет " и признава, че " не знаехме какво въплъщава този монумент, тъй като на никое място нямаше информация за него ".

Тя декларира, че ще направи подаяние на община Перущица, с цел да се почисти и усъвършенства положението на паметника, който е оставен на безспорна занемареност.
Какво споделя Рут Колева: " Паметникът на трите генерации наоколо до гр. Перущица е в толкоз окаяно и шокиращо положение, че човек надали би го видял или посетил по някаква причина. За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква защита, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична съсипия, надписи " Що е черно на сапун ", свастики, вулгарни изрази на британски език, грозни графити, купчини отпадък и падащи плочки. Районът към въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше затрупан с отпадъци, които почистихме преди снимането на фрагментите. Пътят към паметника е посипан с дупки и целият обект е въплъщение на едно нещо - разпад ".Думите ѝ са доказани от няколко коментиращи хора, които описват, че строителите на паметника са се качили за последно през 2005 година, с цел да " позакърпят откъртените камъни непринудено ".
Паметникът на трите генерации е издигнат през 1976 година и е един от образците за заграбване на възрожденската история за задачите на комунистическата агитация по време на режима на Тодор Живков.
Монументът е издигнат на място, което в действителност има огромно значение за паметта на Перущица - първия предпазен пост на локалните поданици по време на Априлското въстание от 1876 г.По време на протеста умира съвсем цялото население на града - в това число близо 400 мъже, дами и деца, затворени в църквата " Св. архангели Гавраил и Михаил ".По случай 100-годишнината от въстанието обаче Българска комунистическа партия взема решение да поръча монумент, който е отдаден освен на саможертвата на Перущица, а и на участниците в Септемврийското въстание от 1923 година (организирано от БКП) и преврата на 9 септември 1944.Авторският колектив е същият, който е построил и Братската могила в Пловдив - още един монумент, в който битката за Освобождението и Съединението на България е приравнена на Септемврийското въстание и партизанското придвижване.
От историчекия музей в Перущица изясняват, че саркофагът, върху който се е снимала Рут Колева, е единствено алегоричен боен монумент - в него не са положени кости на починали хора.

На мястото няма даже уведомителни табели, за което кметицата призна - тя твърди, че през 2020 година била задействана процедура за план за възобновяване на паметника, само че пари за действителната му реорганизация и поддръжка още няма.

Снимките за списание ELLE бяха публикувани от Рут Колева още в края на септември. Скандалът към тях беше вдигнат през профила на консервативния инфлуенсър и някогашен претендент на Вътрешна македонска революционна организация Кристиян Шкварек, който декларира, че " сходно отношение към монументи на мъченици не е възможно " и отдава проявата на това, че Колева била " неприкрит почитател на постмодернизма в съвремието и деконструктивизма в историята ".

Самият Шкварек споделя същото, което и Колева - че паметникът е в окаяно положение, и че " нищо от това, което тя е направила, не може да се съпоставя по опозоряване с това, което страната и обществото НЕ СА създали " по отношение на него.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР