Абсолютно задължително е контрольорите в столичния градски транспорт да продължат

...
Абсолютно задължително е контрольорите в столичния градски транспорт да продължат
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Задължително е контрольорите да продължат да продават билети от 1,60 в столичния градски транспорт

Абсолютно наложително е контрольорите в столичния градски превоз да продължат да продават билети от 1,60 лева Това сподели в ефира на БНР ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по превоз и пътна сигурност.
„ Общественият превоз има обществени функционалности. На първо място за нас, социалистите, е пасажерът, а не разходната част “, посочи той и изясни, че Столична община е длъжна да обезпечи еднакъв достъп до публичен превоз и най-много правото на всеки да има опция да закупи нужния превозен документ, който той желае. По думите на Паргов по този начин ще се избегнат неприятни обстановки като тази, в който бяха сложени софиянци при започване на годината.

По отношение на билет системата, която трябваше да проработи в края на 2020 година, той напомни, че тя коства 73 млн. лева, а досега са платени 14 млн. лева за нейното разработване.

Калоян Паргов сложи въпрос към някогашния шеф, а в този момент общински консултант от ГЕРБ Христиан Петров и към настоящия шеф на Центъра за градска подвижност господин Дилчев за какво когато е сключван договорът, е пропуснато да се включи третия метродиаметър, откакто беше ясно, че ще бъде построен в идващите години, а строителството му беше в ход. „ Надявам се, на идващото съвещание на Комисията по превоз, че и някогашният, и актуалният шеф на ЦГМ ще дадат съответен отговор кое наложи третият метродиаметър да е изключен от заданието “, сподели Паргов.

Той уточни, че това е повода за забавянето на билет системата, която ще стартира да действа най-вероятно през месец май.

„ Много значим детайл е да се вземе решение дали таксуването ще бъде на километър или за време и кое е по-изгодно. Отговорността е на ЦГМ “, уточни водачът на Българска социалистическа партия - София.

„ Готова ли е Столична община да употребява подобен вид система? Има ли способени чиновници в ЦГМ и транспортната дирекция, които да се възползват от доста варианти, които дава тази система – набирането на информация, нейната обработка и взимането на съответни решения от изпълнителните органи на Общината “, попита ръководителят на групата на социалистите в СОС, тъй като тази система генерира доста данни.

Калоян Паргов напомни, че има Комитет за наблюдаване, само че той не се е събирал. Според него ръководещото болшинство би трябвало да отговори за какво не се е събирал, ще се събере ли в този момент, ще се осъвремени ли членският състав на този Комитет по осъществяването и внедряването на системата и ще има ли комитет за ръководство на тази система, в който да влязат специалисти и общински съветници от разнообразни политически сили.

„ За да може се избегне генерирането на напрежение като настоящето “, аргументира се Паргов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР