Абсолютният брой на безработните в България може да достигне около

...
Абсолютният брой на безработните в България може да достигне около
Коментари Харесай

Безработните може да станат 330 000 до края на годината, изчисли КНСБ

Абсолютният брой на безработните в България може да доближи към 330 000 души към края на 2020 година Това съставлява растеж на нивото на безработицата с към 4 процентни пункта на годишна база (при 5,9 на 100 безработица към края на 2019 година - до към 10 на 100 към края на 2020 г.). Прогнозата идва от КНСБ на база последните данни от Агенцията по заетостта за броя новорегистрираши се безработни. Тя е представена като мнение по плана за актуализация на държавния бюджет, оповестено на уеб страницата на синдикалната организация.

Пазарът на труда също ще бъде обиден в забележителна степен, показват от синдикалната организация и  отбелязват, че Министерството на финансите декларира в претекстовете към законопроекта, че евентуално не всички компании ще съумеят да се възползват от мярката за опазване на заетостта. Според финансовото министерство най-рискови са микро- и дребните предприятия.

Според наличните данни до този миг, нивото на безработица към края на март 2020 година към този момент е повишено с 2 прочие п. по отношение на декември 2019 година

КНСБ също по този начин счита, че спомагателният напън върху фонд " Безработица " на Национален осигурителен институт ще бъде двойно по-голям, в сравнение с държавното управление планува и по тази причина упорства за незабавна преоценка на параметрите, с които се актуализира бюджетът на Национален осигурителен институт като се дадат планове по предвидените спомагателни средства за фонд " Безработица " за каква част от новите безработни, които имат право на обезщетение, ще бъдат задоволителни.

Според синдиката във фонд " Безработица " би трябвало да има планувани средства за обезпечаването на компенсации на 120 000 до 140 000 души в края на годината. В актуализацията на бюджета трябва да се планува, че следва да записваме възходящ брой безработни с право на обезщетение, които в края на годината могат да станат в безспорен брой три пъти повече, в сравнение с са били в края на 2019 г, декларират от КНСБ.

По данни на синдиката към момента 68 междинни и огромни предприятия със заети над 38 570 чиновници са наранени от почналата рецесия поради световната пандемия с COVID-19 и въведеното изключително състояние у нас. 78% от засегнатите компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск, а в 12% от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения.

Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и просвета. Те са основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и региона, Русе и Габрово. Най-динамично се трансформира обстановката при преработващата индустрия, необикновен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и основно от Италия. 

По информация на районните структури на КНСБ, максимален растеж на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница  и Стара Загора , (където има и регистрирани ефикасни съкращения във връзка COVID-19).

В Дирекция " Бюро по труда " Велико Търново, да вземем за пример, се следи растеж на записаните безработни лица от оповестяване на изключителното състояние насам. При приблизително 10-15 души, регистрирани на ден преди 13.03.2020 година, все още в резултат на ограниченията, подхванати в битката против ковид, записаните лица на ден са сред 40 и 50. Драстичното нарастване идва и от това, че доста хора се завръщат от чужбина и се записват като безработни.

В интервала 23 - 27 март в Дирекция " Бюро по труда " Силистра са се записали 128 безработни, като включително влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. През същия интервал работа на първичния пазар са почнали 24 безработни. От записаните безработни в този интервал най - огромен дял са били заети в икономическа активност " Хотелиерство и ресторантьорство " - 28,9%, " Строителство " - 13,28%, " Търговия " - 10,9% и " Преработваща индустрия " - 6,25%. Общият брой на записаните в ДБТ Силистра безработни е 2585 към 27 март т.г., което е с 58 или 2,3% повече спрямо февруари, когато е бил 2527.

В Стара Загора през предходната седмица има регистрирани среднодневно към 70 души, като има и доста такива, които се водят трайно безработни. На 30 март записаните са 103 души. Собствениците на заведения за хранене и хотели, сладкарници, кафенета и други, които бяха затворени със заповедта на здравния министър, главно освобождават личен състав и не го записват като всеобщо уволняване. Някои от служащите отиват на борсата, а други нямат такова право по ред аргументи. В Стара Загора няма декларирани всеобщи уволнения в предприятия, също така в " Слънце БТ " Стара Загора. Предприятията към момента работят, имат поръчки за дотъкмяване и все още няма индикации за преустановяване на активност. 

В Плевен също има растеж на записаните безработни лица, като още веднъж най-засегнати са секторите " Търговия " и " Хотелиерство и ресторантьорство ". Няма регистрации на огромен брой лица, завърнали се от чужбина. Към момента няма информация за подхванати всеобщи съкращения или излизане в неплатен отпуск. Където е допустимо, се работи отдалечено и/или чиновниците употребяват заплатен отпуск от 2019 и 2020 г. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР