Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране, наливано в по-слаборазвитите райони

...
Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране, наливано в по-слаборазвитите райони
Коментари Харесай

Дончев: Илюзия е, че публичното финансиране, наливано в по-слаборазвитите райони, е панацеята


Абсолютна заблуда е, че общественото финансиране, наливано в по-слаборазвитите региони е панацеята, която ще реши казуса. Не бива да вършим планове и иницативи, които ще имат потребност идващото десетилетие още веднъж да бъдат обект на обществено финансиране, а би трябвало да търсим такива, които обръщат трендовете. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференцията " Бизнесът и районите " проведена в столичния хотел " Хилтън " от Българската стопанска камара и списание " Икономист ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Трите тематики, които той сложи пред присъстващите на форума, са съгласуваност, иновационна инфраструктура и развиване на районно равнище.

Дончев означи, че там, където има транспортна съгласуваност, има вероятност. Според него огромният проблем е неравноделното развиване на транспортната мрежа на територията на страната - най-много фактът, че до-голяма степен Северът от транспортна позиция е безспорен анклав. Този проблем ще бъде колкото се може по-скоро решен, това си е ангажимент на страната, добави вицепремиерът. Според него обаче е време да се намерения за бизнес инфраструктурата. Индустриалните зони би трябвало да са стопанско мероприятие, разяснява той и добави, че цялата съпътстваща инфраструкутра - път, газ, вода, както и част от предварителните процедури, съгласно него биха могли да са ангажимент на страната. Трябва да имаме упоритостта идващите четири - пет години в България да се " самослучат " или да бъдат подкрепени от страната най-малко шест - осем, а за какво не най-малко 10 или 15 индустриални зони, означи той и добави, че това е част от така наречен обичайната бизнес конструкция.

По отношение на иновационната инфраструктура вицепремиерът уточни, че на тях не им харсева моделът, при който купуват научно съоръжение за милиони, като появяването му е провокирана единствено от акадимичен каприз и четирима - петима учени му се радват. " Само по-себе си не е неприятно, само че е доста скъпо. Ако то всеки ден не носи някакъв резултат за стопанската система, в случай че местнитге инженери, притежатели, производители не употребяват лабораторното съоръжение да тестват, непрестанно да ревизират нещо в работата си - от него няма смисъл ", сподели Дончев и добави, че досега са основани 14 звена от така наречен иновационна инфраструктура - центрове за върхови достижения, лаборатории, паркове и не престават да градят още.

Третата тематика, която би трябвало да се разиска на този конгрес, съгласно вицепремиера е насърчаване на потенциала на районно равнище. Има проблеми, които не са нито общински, нито републикански, а са районни - те надвишават размера и размаха на общините и в това време от време на време не могат да бъдат регистрирани от страната, разяснява той и означи, че регионалните администрации по закон и теоретично имат задължения към тези неща, а на практика нито имат потенциал, нито финанси, нито умелост. Ако не развием потенциал за съответно обмисляне, мислене, идентифициране на интервенции и вложения на локално равнище ние положително ръководство на районното развиване няма по какъв начин да имаме, сподели вицепремиерът. Според него не е нужна нова институционална уредба, а моделите за финансиране да са такива, че да се разрешава, когато има безспорна, смислена инвестиция, планувана на районно равнище, тя да бъде финансирана или подпомагана.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР