Абрахам Ортелий е роден през 1527 г. в Антверпен, част

...
Абрахам Ортелий е роден през 1527 г. в Антверпен, част
Коментари Харесай

На този ден в историята- Създаден е първият съвременен атлас

Абрахам Ортелий е роден през 1527 година в Антверпен, част от владенията на Хабсбургите. Той е член на авторитетната по това време фамилия Ортелий и пътува доста из Европа - в цяла Нидерландия и в Германия, Франция, Англия, Ирландия и Италия.

Ортелий стартира да работи като гравьор на карти и през 1547 година става член на антверпенската картографска колегия. В началото на кариерата си се занимава основно с комерсиална активност, като множеството му пътувания до 1560 година са с такава цел. През тази година той подхваща пътешестване до Трир, Лотарингия и Поатие, дружно с Герардус Меркатор, и, евентуално под негово въздействие, стартира да се интересува от научна география. В идващите години се заема със съставянето на атласа „ Theatrum Orbis Terrarum ”, с който остава прочут в историята на картографията.

През 1575 година Абрахам Ортелий е назначен за географ на испанския крал Филип II. Това става с рекомендациите на Бенито Ариас Монтано, защото по-рано родът Ортелий е подозиран в благосклонности към протестантството. С издадената от Плантен „ Synonymia geographica ” (1578), разширена по-късно под заглавието „ Thesaurus geographicus ” (1587, 1596), той слага основите на сериозния разбор на античната география.

Любопитен факт е, че в последното издание на тази книга Ортелий преглежда опцията за континентален дрейф, трансформирала се в съществена за геологията доктрина няколко века по-късно.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


325 година — Римският император Константин I Велики привиква Първи Никейски събор, на който е признато „ Веруюто “.
525 година — При земетресение в Близкия изток умират към 300 хиляди души.
1498 година — Португалският мореплавател Васко да Гама първи от европейските мореплаватели заобикаля Африка и идва в Кожикод (преди прочут като Каликут), Индия.
1520 година — Ернан Кортес разрушава испанските войски, откакто се афишира за самостоятелен държател на Мексико.
1873 година — Леви Щраус и Джейкъб Дейвис получават американски патент за сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.
1875 година — Представители на 17 страни подписват в Париж Метричната спогодба, с която се реализира единение в употребяваните мерни единици.
1875 година — Княз Александър Дондуков-Корсаков встъпва в служба като съветски императорски комисар в България.
1882 година — С присъединението на Италия към военния съюз сред Германия и Австро-Унгария се основава Тройния съюз — организация, която по-късно провокира Първата международна война.
1900 година — В Париж са открити Вторите Летни Олимпийски игри.
1902 година — Куба става самостоятелна от Съединени американски щати република.
1927 година — Саудитска Арабия получава самостоятелност от Англия.
1927 година — Чарлз Линдберг излетява от Лонг Айлънд, Ню Йорк, с цел да извърши първият независим полет без кацане над Атлантическия океан, който приключва сполучливо на летище Бурже в Париж.
1932 година — Енгелберт Долфус става канцлер на Австрия.
1932 година — В Съюз на съветските социалистически републики е въведен терминът социалистически натурализъм като нов жанр в литературата.
1932 година — Амелия Еърхарт излетява от остров Нюфаундленд и стартира първия независим полет без кацане на жена над Атлантическия океан, който приключва сполучливо в Северна Ирландия на идващия ден.
1963 година — Сукарно е назначен за доживотен президент на Индонезия и провъзгласен за Велик водач на революцията.
1969 година — Джон Ленън подписва брак с Йоко Оно в Гибралтар.
1972 година — Създадена е обединената република Камерун.
1983 година — От френския Институт „ Пастьор “ публично се оповестява, че е изолиран вирусът на СПИН от екип, управителен от професор Люк Монтание.
1989 година — В с. Пристое, Шуменско, е извършен първият протест на български турци срещу „ възродителния развой “.
2002 година — Източен Тимор придобива самостоятелност от Индонезия и става първата суверенна страна за 21 век.
2003 година — Ватиканът разгласява речник на актуалния латински език, в който са добавени термини, които необятно се употребяват в сегашното.
2007 година — Избори за Европейски парламент през 2007: В България се организират първите избори за членове на Европейския парламент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР