Абонатите на два от трите мобилни оператора - А1 и

...
Абонатите на два от трите мобилни оператора - А1 и
Коментари Харесай

ШОК ЗА АБОНАТИТЕ: А1 и Теленор вдигат едностранно месечните такси от догодина

Абонатите на два от трите мобилни оператора - А1 и " Теленор ", получиха през днешния ден известия за едностранно повдигане на месечните такси от идната година. Като причина е посочена инфлацията в страната. Подобни дейности не са честа процедура, само че съгласно обяснението от А1 са планувани в договорите и те няма по какъв начин да бъдат прекъснати, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на интервала.

" С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в сходство с изискванията на договорите цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния показател на потребителските цени (ИПЦ) за 2020 година и за 2021 година, оповестен от Националния статистически институт (НСИ). Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 година, и се чака да бъде общо към 5%. Официалният средногодишен Идеологически подривни центрове за 2020 година е 1.7%, а Идеологически подривни центрове за 2021 година ще бъде оповестен от Национален статистически институт през януари 2022 година ", получиха известие клиентите на " Теленор ".

" Общият средногодишен Идеологически подривни центрове се чака да бъде общо към 5% (като Идеологически подривни центрове за 2020 година е 1.7% и предстоящ Идеологически подривни центрове за 2021, който ще бъде оповестен от Национален статистически институт през януари 2022 г.) ", оповестяват от " Теленор ".

Индексацията ще се приложи за частните и бизнес клиентите на " Теленор " с абонаментни проекти. Индексираните месечни абонаменти ще бъдат отразени в първата фактура, издадена след 5 февруари 2022 година Цени на спомагателни услуги няма да бъдат индексирани, а единствено на месечните абонаментни проекти, показват от оператора.

По същото време сходно известие получиха и клиентите на А1. Промяната за тях ще влезе в действие през първото тримесечие на 2022 година, откакто Националният статистически институт разгласи показателя на потребителските цени за 2021 година

" Уведомяваме ви, че " А1 България " ЕАД ще индексира месечните абонаментни такси по договорите за прилагане на телекомуникационни услуги с оповестения от Националния статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за миналата година..
• Индексът за 2020 година е 1.7%.
• Индексът за 2021 година ще бъде разгласен при започване на идната година, като се чака да е към 2.4% ", пишат от компанията.

А1 оповестява, че описаната индексация е планувана в договорите и съответните общи условия към тях и ще се приложи по едно и също време за двата интервала през първото тримесечие на 2022 година " По този метод ще бъде избегнато неудобството от няколко следващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска спрямо осъществяването му на две стъпки. Това ще ни разреши да продължим да влагаме в нашите артикули и услуги. "

А1 показва, че опцията за индексация на месечните сметки е планувана в договорите и надлежно използваните към тях общи условия на всички клиенти. Тя не постанова тяхната смяна и се прави по отношение на средногодишния показател на потребителските цени за 2020 и 2021 година, който се разгласява от Националния статистически институт.

Поради тези причина прекратяването на контракт преди неговото приключване не е допустимо без възнаграждение на плануваните в него неустойки за предварително преустановяване.

От оператора разясняват, че през последните две години се следи нарастване на темпа на инфлацията, което значи, че разноските на телекома се усилват, до момента в който в това време цените му са останали без смяна през 2020 година, а мрежата записва все по-голямо натоварване.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР