Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с

...
Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с
Коментари Харесай

МВР-Враца с важна информация за абитуриентите

Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с другари и почерпки с родственици и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а страстите постоянно са неконтролируеми. По време на тържествата всеки е податлив към взаимни отстъпки, само че сключването на „ договорка “ със себе си за нарушение на законите може да докара до неприятности и засенчване на въодушевление. Пренебрегването на Закона за придвижването по пътищата и неправилното държание на пътя може да се окажат рискови.
През 2018 година по време на абитуриентските тържества са открити повече от 400 нарушавания на водачи на транспортни средства (ПС), пренасящи зрелостници, или на пасажери в ПС. В над 150 от случаите участниците в придвижването по пътищата не са употребявали предпазни колан. Установени са над 60 случая на погрешен транспорт на пасажери. Взети са повече от 610 ограничения по отношение на зрелостници и пренасящи ги водачи, направили нарушавания на ЗДвП.
За да удължиш празничното въодушевление, „ Пътна полиция “ поучава:

Бъди рационален! Спазвай Закона за придвижването по пътищата;
Информирай се за промените в Закона за придвижването по пътищата;
Твоята сигурност е най-важна, не я пренебрегвай;
Празнувай, само че се контролирай;
Не прекалявай с алкохола;
Не се дрогирай;
Намери си водач за бала и след него;
Ако самичък ще шофираш, не пий алкохол;
Не шофирай след приложимост на наркотици;
Ако не си дееспособен лидер, не шофирай;
Бъди виновен пътник;
При потребност позвъни на телефон 112;
Бъди рационален! Спазвай Закона за придвижването по пътищата.

Разпоредбите на Закона за придвижването по пътищата са в действие когато и да е . По време на баловете нарушаванията най-често се документират с автоматизирани механически средства и системи и не се постанова прекъсването на колите на място. Помни, че няма ненаказани извършители, само че това може да се случи и след бала.

Информирай се за промените в Закона за придвижването по пътищата

През 2018 година Законът за придвижването по пътищата се промени, а част от измененията влязоха в действие през 2019 година Нарушенията на някои от наредбите водят до доста съществени последствия –прекратяване регистрацията на транспортното средство, лишаване свидетелството за ръководство на МПС на лидера, отнемане на лидера от право да ръководи МПС, лишаване на контролни точки, санкция и други Законът е прецизен и по отношение на ръководството на МПС от неправоспособни и от водачи с централизация на алкохол в кръвта или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Санкциите са съществени и за притежателите на транспортните средства, които са им ги дали. Ако пасажерите не са сложили защитен колан, наказването е и за тях, и за техния водач. Не шофирай МПС, в случай че не си платил санкциите си за предходни нарушавания на Закона за придвижването по пътищата.

Твоята сигурност е най-важна, не я пренебрегвай

На първо място постоянно поставяй личната си сигурност ! Никога не позволявай рисковото държание на твоите другари да те сложи в риск от пътен или различен случай. Най-често по време на баловете се позволяват следните нарушавания:
- ръководство на МПС с превишена скорост;
- погрешно транспортиране на пасажери (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без потребление на опора; возене на повече пасажери от броя на местата за сядане; неизползване на предпазен колан/каска);
- осъществяване на демонстративни и рискови маневри, при които погрешно транспортираните пасажери са застрашени от нараняване;
- лишаване на преимущество на други участници в придвижването по пътищата;
- прекосяване на червен сигнал на светофара;
- подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и нападателно държание към останалите участници в придвижването по пътищата, основно към пешеходците;
- ръководство на МПС от неправоспособни водачи;
- ръководство на МПС с централизация на алкохол в кръвта и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози.

Празнувай, само че се контролирай

Празниците не скриват заплахите и не би трябвало да са опрощение за безогледно и рисково държание. Емоциите и еуфорията водят до несъобразителност, безкритичност и рискова настъпателност. Самоконтролът не пречи на настроението , само че оставя повече мемоари.

Не прекалявай с алкохола и не се дрогирай

Мит е, че алкохолът и опиатите повдигат настроението и те вършат благополучен. Алкохолът има доста странични резултати , които се демонстрират по друго време. Той изкривява усещанията и в случай че шофираш след приложимост на алкохол, държанието ти може да бъде несъответстващо (натискаш газта, а ненадейно се сблъскваш с затруднение, което сякаш е било далече; натискаш внезапно спирачката, тъй като пред теб има затруднение, което в действителност е доста далече; и др.). Алкохолното замайване може да скапе празника за всички в компанията.
Наркотичните субстанции също имат друго влияние. Те дават чувството за благополучие, мощ и непобедимост, за справяне с всички обстановки, за занемаряване заплахата или сериозността. Управлението на МПС след приложимост на наркотични субстанции може да има тежки последствия.
Дори и да не шофираш ти, пътуването в автомобил с водач, използвал алкохол или опиати, може да те сложи в не една и две рискови обстановки поради „ смелите “ решения, взети под въздействие на изпития от лидера алкохол или признатите от него опиати.

Намери си водач за бала и след него

Най-добре е да имаш водач за празничното шествие с коли. Това може да е родител или различен непосредствен. Не се доверявай и не се качвай в кола или на мотор при лидер, който към този момент е пил или е дрогиран. Използвай, че си в центъра на вниманието и се извършват твоите стремежи – вземи решение, което ще направи бала паметен. При потребност потърси подпомагане от родителите или други близки.

Ако самичък ще шофираш, не пий алкохол! Не шофирай след приложимост на опиати

Ако си дееспособен лидер и самичък ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол . Ако въпреки всичко решиш да се забавляваш по този метод, откри авансово умел лидер с ангажимента да остане изтрезнял. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „ смели” решения, а крайният резултат е нежелателен и противен.
Рисковете за злополука на пътя са огромни освен за използвалия опиати водач, само че и за спътниците му и за останалите участници в придвижването по пътищата отвън това транспортно средство.
Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, в случай че не си използвал опиати.
Ако водачът е с централизация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда, нарушаването е административно, само че в случай че концентрацията на алкохол в кръвта му е над 1,2 на хиляда, това е закононарушение по Наказателния кодекс.
Освен че ще бъде осъден с санкция сред 500.00 и 1000.00 лева, използвалият алкохол лидер (при централизация на алкохол в кръвта до 1.2 на хиляда ) ще бъде лишен от право да ръководи МПС сред 6 месеца и 3 години; ще му бъде отнето свидетелството за ръководство на МПС до решение на въпроса за отговорността и ще бъде прекъсната регистрацията на МПС за период от 6 месеца до 1 година. Според нарушаването се лишават сред 10 и 15 контролни точки.
Водачът с централизация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда се санкционира с отнемане от независимост от една до три години и с санкция от 200.00 до 1000.00 лева.; лишава му се свидетелството за ръководство на МПС до решение на въпроса за отговорността и се приключва регистрацията на МПС за период от 6 месеца до 1 година.

Шофирането след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози е закононарушение . В тези случаи Наказателният кодекс планува отнемане от независимост от 1 до 3 години и санкция от 500.00 до 1500.00 лева Освен че ще бъде наказан, на използвалия наркотични субстанции или техни аналози лидер ще бъде отнето свидетелството за ръководство на МПС до решение на въпроса за отговорността и ще бъде прекъсната регистрацията на МПС за период от 6 месеца до 1 година.
В Закона за придвижването по пътищата е планувана санкция от 100.00 до 300.00 лева и за тези, които са дали ръководството на МПС на лидер с централизация на алкохол в кръвта на 0.5 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози.

Ако не си дееспособен лидер, не шофирай

Ако към момента не си задоволително квалифициран лидер , само че имаш дееспособност за ръководство на МПС, не демонстрирай уменията си тъкмо по време на бала. Движението в колона, шофирането под въздействие на приповдигнато въодушевление и по-силен звук от музика и прочувствени крясъци изискват по-добри шофьорски умения, самообладание и психическа резистентност. За неопитния лидер рискът от попадане в сериозна обстановка в сходна обстановка е доста по-голям.

Ако към момента не си дееспособен лидер , даже сега да се обучаваш за това, не шофирай. Абитуриентският бал не е мотив да се нарушава законът и не е съображение контролните органи да вършат взаимни отстъпки.
Ако МПС се ръководи от недееспособен лидер, се приключва регистрацията на транспортното средство за период от 6 месеца до 1 година. В Закона за придвижването по пътищата е планувана санкция от 100.00 до 300.00 лева за неправоспособните водачи, само че и за тези, които са им дали ръководството на МПС.

Престъпление по Наказателния кодекс е, в случай че:
- управляваш МПС в периода на изтърпяване на наказването отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, откакто е осъден за същото действие по административен ред (лишаване от независимост до 3 години и санкция от 200.00 до 1000.00 лева.);
- в случай че в едногодишен период от наказването по административен ред за ръководство на моторно транспортно средство без надлежно удостоверение за ръководство извършиш същото действие (лишаване от независимост от 1 до 3 години и санкция от 500.00 до 1200 лева.);
- в случай че управляваш МПС в периода на изтърпяване на насилствена административна мярка за краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство (лишаване от независимост до 3 години и санкция от 200.00 до 1000.00 лева.).

Бъди виновен пасажер

Все по-често зрелостниците честват баловете си отвън обитаемоте места, в които са учебните заведения, а и в чужбина. Пътуването се прави с проведен превоз, най-често – с рейс. Всеки пасажер би трябвало да познава отговорностите и оптимално да ги поема, тъй като може да навреди на водача, на себе си и на всички останали пасажери, а и на другите участници в придвижването отвън рейса.
Най-често пътуванията по празнични мотиви са свързани с доста страсти, говорене с по-висок звук от нормалното, говорене заедно, мощно слушане на музика, пеене, смях. Нерядко пасажерите стават от местата си, стоят прави или сядат на облегалките на седалките. Почти в никакъв случай не слагат предпазните колани, с които рейсовете са оборудвани. Всички тези дейности може да се окажат причина за пострадване при ненадейно прекъсване или осъществяване на маневра, а също по този начин и за настъпване на пътнотранспортно произшествие.
Важно е качването и слизането от рейса да става на обособено за това място и единствено при изцяло спряло транспортно средство. Никога не се блъскай и не бързай да се качиш/слезнеш от рейса. Може да се подхлъзнеш, да паднеш и да се нараниш, по този начин и празникът ще бъде засенчен. Ако може, авансово определете кой къде и с кого ще седи на една седалка, с цел да не се постанова да бързаш, с цел да заемеш мечтаното място.
Употребата на алкохол или други храни, питиета и субстанции, които може да провокират у теб дискомфорт, е за предпочитане да бъде избегната. Ако ти става неприятно при пътешестване, преди път изпий хапче срещу гадене и повръщане, само че вземи блистера със себе си, с цел да имаш и по противоположния път.
Когато водачът стопира за наложителна отмора, помни часа на тръгване, не се отделяй от групата, не се движи самичък, движи се деликатно, тъй като употребяваните от автобусните водачи паркинги са огромни, на тях стопират и паркират и други рейсове, камиони, леки коли и в случай че не си деликатен, може да бъдеш блъснат от друго движещо се сега транспортно средство.
Ако пътуваш зад граница с групата, запамети в телефона си номерата и адреса на българското посолство, телефона на ръководителя на групата и на водача, както и номера и марката на рейса. Не забравяй да активираш услугата роуминг. Проучи кой е номерът за незабавни повиквания в страната, чийто посетител си. На никого не предоставяй персоналните си документи. Не се отделяй от групата и не подценявай препоръките на уредниците, тъй като всяка страна има характерни традиции, нарушаването на които може да докара до неприятни последствия.

При потребност позвъни на телефон 112

Помагай си самичък ! Бъди деликатен и не се примирявай с нарушаванията, които може да застрашат твоя живот и сигурността на придвижването по пътищата. Не забравяй, че постоянно може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Винаги бъди със зареден телефон, подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора. Те ще ти оказват помощ когато и да е.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР