АБХ работи целогодишно и постоянно. В момента извършва проверки и

...
АБХ работи целогодишно и постоянно. В момента извършва проверки и
Коментари Харесай

Д-р Галя Викьова: БАБХ проверява качеството на рибата за Никулден

АБХ работи целогодишно и непрекъснато. В момента прави инспекции и стяга контрола по избрани тематики. Сега на дневен ред е Никулден и се ревизира качеството на рибата. Следват инспекции на предлагането на месото и изобщо на всички храни. Това сподели заместник-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Съветите на специалистите към потребителите са да пазарят единствено в регламентирани обекти. Търговците, които нарушават разпоредбите за продажба, биват глобени, а тяхната продукция е иззета и насочвана за заличаване.

По думите й търговците с годините стават все по-отговорни към храната, която оферират. „ Те са гарантът за нейното качество и сигурност. А нашите чиновници са всекидневно на терен и правят инспекции ", безапелационна е тя.

Доктор Викьова разяснява и инспекциите за качеството на създаваното у нас сирене предвид на сигнал на Асоциацията „ Активни консуматори ", че в артикул неотдавна е намерено близо 90-процентно наличие на вода. „ Доколкото имаме информация, този артикул е прясно сирене. Това не е саламурено сирене и при него е възможно водното наличие да е по-високо. Но този съответен бизнес оператор следва да бъде тестван и тогава ще дадем по-подробна информация ", акцентира тя.

От 22 ноември тази година досега са взети 39 проби за лабораторен разбор по физикохимични индикатори за определяне съществуването на вложени немлечни мазнини и за установяване на количеството изсъхнало вещество в допустимите граници. Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма открити несъответствия, разясни тя. В тринадесет от пробите са регистрирани отклонения. В една проба е установено вложение на немлечна лой. Останалите проби са несъответстващи на нормативната уредба по физикохимични индикатори. За откритите несъответствия при направените разбори са формирани 6 акта за определяне на административни нарушавания. Д-р Викьова посочи, че окончателните разбори от инспекцията на млечните артикули ще бъдат подготвени доникъде на декември.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР