Абдеслам е правил няколко опита да възпрепятства преместването си във

...
Абдеслам е правил няколко опита да възпрепятства преместването си във
Коментари Харесай

Върнаха основния организатор на атентатите в Париж през 2015 г. във френски затвор

Абдеслам е правил няколко опита да попречва преместването си във Франция
Върнаха единствения оживял участник в терористичните набези във френската столица Париж и предградието Сен Дени на 13 ноември 2015 година Салах Абдеслам беше върнат от Белгия в затвор във Франция, съобщи ДПА, като се базира на изказване на белгийската прокуратура от през днешния ден.

Осъденият терорист беше изведен под конвой от пандиза " Харен " в едноименното предградие в белгийската столица Брюксел, отведен до границата с Франция и предаден там на френските управляващи, разясниха от прокуратурата, написа Българска телеграфна агенция.

В изказването ѝ не се прецизира в кой френски затвор е въдворен Абдеслам. На 29 юни 2022 година главният обвинен по делото за ислямистките терористични офанзиви в Париж на 13 ноември 2015 година беше наказан на пожизнен затвор без право на подмяна. При атентатите във френската столица починаха 130 души.

Впоследствие Абдеслам бе екстрадиран в Белгия, с цел да седне на подсъдимата пейка по делото за ислямистките офанзиви в Брюксел през 2016 година като съизвършител. Там също бе обвинен за ликвидиране при терористичен акт.

По информация на ДПА Салах Абдеслам е бил най-известният нападател в процеса в Брюксел. Той се прочу с това, че съумя да се укрие в продължение на месеци след парижките атентати. Беше задържан в Белгия на 18 март 2016 година

В неговия случай белгийският съд се базира на предходна присъда, произнесена през 2018 година в Белгия (20 години за пукотевица против полицейски чиновници при гонене през март 2016 г.), и не пожела да наложи спомагателна присъда.

Целите на самоубийствените бомбени атентати от 22 март 2016 година бяха летището на Брюксел и метростанция, като тогава починаха 35 души, а стотици бяха ранени.

Абдеслам е правил няколко опита да попречва връщането си във Франция, само че в последна сметка съдът отхвърли да го остави в Белгия. Председателят на правосъдния състав се произнесе, че няма задоволително доказателства за нарушение на човешките му права от френските затворнически управляващи, както твърдеше адвокатката му Делфин Паси.

Днес тя осъди решението за прехвърлянето на клиента ѝ във френски затвор като жестоко нарушаване на върховенството на закона. Паси сподели за ДПА, че не знае на кое място е отведен Абдеслам.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР