Аб урбе кондита“ в превод означава От основаването на Рим“.

...
Аб урбе кондита“ в превод означава От основаването на Рим“.
Коментари Харесай

„Мисия 360“ през българските земи: С камила по древните римски пътища

„ Аб урбе кондита “ в превод значи „ От основаването на Рим “. Тази велика империя е дала доста за развиването на човешката цивилизация. 

Забележителни са изгражданите инженерни съоръжения и пътища. Такъв образец е пощенска станция на „ Виа Диагоналис “ – един от римските пътища през нашите земи. Интересен обект, който нашите археолози изследват последните две години.

Отговорът търси Ладислав Цветков

„ Римляните тук са построили един вид конструкция, за която има всичко належащо “, изяснява гл. ас. Калина Петкова НАИМ-БАН

 С камила по античните римски пътища Снимка: Ладислав Цветков

„ Обектът е значим със своите структури, които намираме тук, тъй като стартира още през X в. прочие Хр. и след малко спиране продължава до X в. сл. Хр. “,допълва  гл. ас. Калина Петкова.

Туризъм не може да има без природа, безапелационен е мултимедийният кореспондент

„ 30 римски благи е дистанцията сред двете пътни станции. Разположението на структурите по пътя е следвало избрана логичност и несъмнено разстояние. Римляните са били прагматични хора и при тях разпоредбите са значими, с цел да може империята да се развива “, споделя още гл. ас. Калина Петкова.

Римляните са изграждали друга инфраструктура у нас – като да вземем за пример мостове и пътища. Това е един остарял римски път. Интересното е, че те са го построили на южния скат. Столетия по-късно ние го строим на северния скат. Съвсем ясно е кой е верният избор.

Отговорът търси Ладислав Цветков

Разкритата пътна станция се отличава с редица постройки - конюшни за коне, постройка на шефа на станцията, както и пещи за правене на вар. „ Това е индустриалната част на обекта и сега се намирам в една пещ, която е построена от тухли “, изяснява гл. ас. Калина Петкова. 

В източния завършек на обекта се изследваха 98 гроба от късноантичен некропол от средата на V в.  и началото на VII в. „ Това е бронзова чаша, която се назовава италийски секстарий. Използване като мерна единица в римската империя. Върху чашата има надпис на латински език, който е отдаден на всички императори и в надписа за първи път се загатва името на сердикийски магистрат, който се споделя Нонозос “, продължава своя роман гл. ас. Калина Петкова. 

Ладислав Цветков още веднъж ни демонстрира едно неповторимо място в България

Нашите археолози се натъкват на нещо любопитно – скелети на камили, един от които е извънредно добре непокътнат. „ До колкото знам от сътрудниците археолози, в толкоз огромна целокупност камила не е намирана в България. Като цяло дори в Европа няма толкоз добре непокътнат скелет “, твърди гл. ас. Калина Петкова. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР