А1 и Столична община реализираха проект за мониторинг и оптимизация

...
А1 и Столична община реализираха проект за мониторинг и оптимизация
Коментари Харесай

А1 и Столична община реализираха проект за мониторинг и оптимизация на водопотреблението чрез IoT решение

А1 и Столична община осъществиха план за мониторинг и оптимизация на водопотреблението посредством IoT решение

Проектът обгръща мониторинг на потреблението на вода и налягането във вътрешните водопроводни мрежи на автобусните предприятия в Малашевци, Дружба и Земляне, част от Столичен автотранспорт ЕАД, както и тролейбусно и трамвайно хранилище Надежда и хранилище Трамкар, в границите на Столичен електротранспорт ЕАД

Решението е основано в партньорство с QUBIQO и оказва помощ на общинските компании да усъвършенстват потреблението и лимитират загубите на вода

Високотехнологично решение на А1 оказва помощ на Столична община да отстрани непотребния разход на вода в авто- и електротранспорта на София. Стартираният пилотно от А1 план за премерване и отдалечен мониторинг на потреблението на вода и налягането във вътрешните водопроводни мрежи на определени обекти в столичните компании за автотранспорт и електротранспорт е част от концепцията „ Интернет на нещата “ и употребява стандарта Narrowband-IoT (NB-IoT). Системата е внедрена при започване на 2021 година в няколко от най-водоемките обекти - автобусните предприятия в Малашевци, Дружба и Земляне, както и тролейбусно и трамвайно хранилище „ Надежда “, и хранилище „ Трамкар “.

Кристиан Кръстев, зам.-кмет в направление „ Транспорт и градска подвижност “ в Столична община, разяснява: „ Използването на новаторски технологии за възстановяване на успеваемостта на всички общински сдружения е приоритет за Столична община. Затова ние ще продължим да преглеждаме разнообразни благоприятни условия за партньорство с софтуерни компании в посока въвеждане на решения в областта на „ Интернет на нещата “, които да ни разрешат да усъвършенстваме разнообразни работни процеси. Подобряването на успеваемостта в потреблението на водните запаси беше осъществено бързо и дейно благодарение на нашите софтуерни сътрудници А1 и QUBIQO. Доволни сме от постигнатите дотук резултати и планираме да надградим системата и в други обекти, с цел да се мултиплицира позитивният резултат в интерес на жителите и гостите на Столицата. “

Иван Иванов, старши шеф „ Корпоративни продажби “ в А1 България, съобщи: “Дигитализацията на фирмите и обществените институции е ключът към икономическото ни развиване като общество. А1 влага доста старания да дава най-подходящите софтуерни решения, които да оказват помощ на институциите да пестят време и средства, до момента в който основават все по-добри условия за жителите. Инициативата на заместник-кмета Кръстев за търсене на по-добри и новаторски решения, с които да се усъвършенстват разноските на вода в общинските компании, е голяма крачка напред за локалната власт в посока дигитализацията, за която ние работим от години. Горд съм, че взаимният ни план реализира обилни оптимизации. Точно това е и главният смисъл на решенията от „ Интернет на нещата “, които развиваме и ще стават все по-успешни и необятно използвани с параметрите на нашата 5G ULTRA мрежа. “

Детайлният мониторинг на потреблението, осъществен с помощта на системата на А1, сподели, че в обектите има доста висок непрекъснат разход на вода в часови шпации без дейна активност. Същевременно беше открито, че налягането варира от 4,7 бара до 6,2 бара, при нужни към 3,0 бара. Събраната от системата информация послужи като основа за реализирането на план за оптимизация на потреблението и понижаване на загубите на вода. Внедреното след това инженерно решение беше осъществено от специалистите по тематиката за понижаване на загубите на вода проф. доктор инж. Ганчо Димитров и компанията QUBIQO. В резултат на въвеждането на система за ръководство на налягането в трите обекта потреблението им беше понижена надлежно с 640% за хранилище Трамкар, с 27% за гараж „ Дружба “, и с 29,4% за тролейбусно хранилище „ Надежда “.

Решението дава на Столична община сложна система за наблюдаване на потреблението на вода и опция за предприемане на най-подходящите ограничения за понижаване на разхода на вода и попречване на загубите. Такива загуби могат да зародят в резултат на повреда или пропуски във водопреносната мрежа. Достъпът до събраната информация, както и опцията за тревога при превишаване на авансово заложени прагове на консумация, понижава времето за реакция при течове и понижаване на разхода и загубите на вода.

Решението на А1 е създадено в партньорство с QUBIQO и дава достъп до платформа и уеб основан програмен продукт за ръководство и примитивен разбор на данните. Системата показва подробен профил на потреблението и разрешава следенето на трендове при изменение на потреблението. Представителите на Столична община получават достъп до основни индикатори в табличен и графичен тип, износ на данните в текстови, графични и снимкови формати, и необятен набор от индивидуализирани аларми, и благоприятни условия за уведомяване по имейл и с SMS.

Решението за мониторинг на потреблението на вода е използвано за бизнес клиенти от всички браншове на стопанската система. То е част от портфолиото от софтуерни решения на А1 в областта на „ Интернет на нещата “ като интелигентно видеонаблюдение, мъдро земеделие, мониторинг на потреблението на минерална вода, надзор на качеството на въздуха, ръководство на боклуци, интелигентно осветяване и мъдро паркиране. При тях А1 залага на софтуерния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT) поради множеството му преимущества - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), усъвършенстван транспорт на данни и висока сигурност на връзката. Използваният от А1 стандарт NB-IoT разрешава създаване на мрежа от огромен брой смарт устройства, които обменят информация в действително време.

А1, част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, четири лични спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения на над 4,8 милиона клиенти. През 2020 година A1 България регистрира доходи от 513,8 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 192,4 млн. евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 27 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония (А1) и Сърбия (Vip mobile). Приходите на A1 Group за 2020 година са 4,55 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,58 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – един от най-големите телекомуникационни снабдители в света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР