А за да се откажат от услугата, трябва да се

...
А за да се откажат от услугата, трябва да се
Коментари Харесай

Много Се Пазете! Нова Безочлива Измама Се Шири Из България! Атакуват Ни През Телефона!

А с цел да се откажат от услугата, би трябвало да се платят сред 6 и 10 лв., описаха пострадали пред Българска национална телевизия.

Преди седмица Роби получава SMS, който го приканва да се абонира за седмичен хороскоп. Услугата ще му коства 8 лв.. А с цел да се откаже от нея, ще би трябвало да изпрати SMS на същата стойност.

" От мобилния оператор дадоха обещание да ревизират случая и да ни осведомят. Същото ни дадоха обещание и от Комисията за отбрана на потребителите, където подадохме и различен сходен сигнал ", споделя Роби.

Оказва се обаче, че измамата е пусната и в обществените мрежи. Юлиан Бугаринов също е пострадал.

" На 24 септември, във Facebook ми излезе обява на мой другар и надлежно отворих да видя какво е правил. В същото време получих SMS, че съм се абонирал за даден уебсайт на цена от 6 лева Реших да ревизира по детайлно SMS-а. Имаше и текст, че в случай че изпратя нов SMS на даден номер, ще приключа абонамента си ", споделя Юлиян Бугаринов.

Той обаче не изпраща нов SMS, с цел да приключи абонамента си.

" Притеснявах се дали няма да има спомагателна добавена стойност, подминах обстановката. Казах - 6 лева ще ги преживея. Бях не запомнил за случая и след към една седмица получих нов SMS или по-точно на 1 октомври, че сполучливо съм възобновил абонамента си за същият уебсайт с 5 нови лв., като дължима сума.

Юлиан незабавно звъни на мобилния си оператор, с цел да ревизира дали му е удържана сума и оттова му споделят, че е заплатил към 5 лв..

" Попитах по какъв начин мога да отстрани този абонамент, защото е неточно, дали има и други такива клиенти с сходен проблем. Не можаха да ми дадат детайлна информация, само че ми потвърдиха, че в случай че изпратя SMS на номера, който написа в SMS-а - абонаментът ще бъде преустановен ", описа Юлиан.

Според специалистите по киберсигурност и Роби и Юлиан са жертва на класическа форма на компютърна машинация.

" Вие сте получили SMS, че сте се абонирали за въпросния уебсайт. Самите вие осъзнавате, че не сте създали подобен абонамент, т.е. потвърждаването на SMS сякаш да се спре въпросният абонамент, действително във вашата обстановка, е играл ролята на абонирането, т.е. започването на този абонамент. В действителната обстановка, просто не е трябвало да се изпраща SMS ", споделя специалистът киберсигурност Любомир Тулев.

Според него измамниците разчитат на това, че в бързината потребителят не обръща внимание на полученото известие. А на сметката ни към този момент са начислени избрани суми.

" Абсолютно сигурно не би трябвало да дават ЕГН-то си и телефонния номер, по опция. Макар че има доста места, където въпреки всичко ще се изисква телефонен номер. Дори доста законни уеб сайтове - Facebook, знаете, Google, изискват телефона, като по този начин една по-сериозна стъпка на сигурност ", поучава Любомир Тулев.

Експертите по киберсигурност изясняват, че през последните години обществените мрежи се употребяват за всевъзможен тип машинация. Правят се подправени профили за набиране на средства за хора изпаднали в потребност, дарителски SMS-и и сметки.

" Като качат известия във Facebook, било то, че сте спечелили някаква премия или че телефонът ви е инфектиран, кликнете тук или изпратете тук - сигурно не го правете, тъй като най-малкото може да пострадате имуществено. Бихте могли да се болестите, вашият телефон или надлежно компютър, или преносим компютър със злотворен код, вирус, да ви бъде източена друга по-важна информация за вас ", поучава Любомир Тулев.

И още препоръки - в случай че получите SMS за нежелателен от вас абонамент - обърнете се към оператора си, в никакъв случай не отговаряйте на известието, информирайте даже полицията.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР