A trader works on the floor of the New York

...
A trader works on the floor of the New York
Коментари Харесай

Световните пазари се оцветиха в червено заради страха от търговски войни

A trader works on the floor of the New York Stock Exchange, (NYSE) in New York, U.S., March 22, 2018. REUTERS/Brendan McDermid

© Brendan Mcdermid
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Dow Jones загуби съвсем 3%
23 мар 2018
Индексите в Съединени американски щати се върнаха покрай равнищата от преди срутва
27 фев 2018 Нарастващата опасност от международни търговски войни оцветиха всички огромни международни показатели в алено, оповестява Reuters. В четвъртък вечерта показателят Dow Jones 30 означи най-лошия си ден от 6 седмици насам, като загуби близо 3% от цената си. Подобен беше спада и при другите огромни американски показатели – S&P500 и NASDAQ, които изгубиха надлежно 2.5 и 2.4% от цената си.

Причината за международната алена вълна по тържищата бе оповестяването на нови мита по отношение на някои китайски артикули от страна на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Подписаният от него президентски меморандум ще влезе в деяние след 30 дни, само че Китай към този момент имаше подготвен отговор за него и управляващите във втората по величина стопанска система в света оповестиха от своя страна проектите си за налагане на мита върху вносни артикули от Съединени американски щати на стойност 3 милиарда $. Китай се обърна към Съединени американски щати с апел страната да се откаже от митата. Инвеститорите се опасяват, че новите протекционистки политики на Доналд Тръмп могат да имат огромни последствия за международната стопанска система.

Свят в алено

Всяка една международна борса стартира деня на алено, като в Китай четирите огромни показателя потънаха със загуби от сред 2.3% и 4%. В Япония Nikkei е в алената зона със спад от 4.5%. Подобно е ситуацията и в Европа, само че там загубите са по-малки. Трите огромни показателя – английският FTSE, немският DAX и френският CAC – започнаха деня със загуби от надлежно 1.8, 0.8 и 1.7%.

Тръмп разсъни страховете от международна комерсиална война, откакто малко по-рано през вчерашния ден стана ясно, че Европейския съюз най-вероятно ще се размине с митата върху стоманата и алуминия, които бяха първичната причина за изостряне на реториката сред огромните международни стопански системи. Президентът на Съединени американски щати твърди, че желае свободна и почтена международна търговия, само че такава не може да има, до момента в който водената от него страна продължава да отбелязва големи външнотърговски дефицити.

" Пазарите са под голям брой удари, което не е изненада, поради страховете от комерсиална война ", разяснява Пол Фейдж, пълководец за TD Securities. Негов сътрудник, Дейниъл Локйер от Hanwksmoor Investment Management, разяснява, че реакцията на финансовите пазари наподобява по-голяма, тъй като преди този момент е имало голям оптимизъм. " Имаше прекален доста оптимизъм на фондовите тържища, тъй че не е изненада, че в този момент всички пазари падат ", разяснява той.
От заплахата от търговски войни страдат най-вече акциите на индустриалните, автомобилните и машиностроителни компании.

Факторът Фейсбук

Скандалът към злоупотребата с данни на консуматори във Фейсбук също дава спомагателен напън върху софтуерните акции. Акциите на обществената мрежа не престават да губят стойност - в четвъртък те бяха на минус 2.7%. В показателят Nasdaq 100 имаше една единствена компания с повишаване, а всички останали бяха алено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР