А освен че гасят пожари в екстремните горещини, огнеборците помагат

...
А освен че гасят пожари в екстремните горещини, огнеборците помагат
Коментари Харесай

В сезона на пожарите: Огнеборци разказват за битката със стихиите

А като се изключи че гасят пожари в рисковите горещини, огнеборците оказват помощ и при наводнения. В идващия репортаж ви срещаме с хората, призвани да избавят. Какви са провокациите пред тях - споделя Теодор Лазаров.

Радослав Минков и Пламен Георгиев са опитни пожарникари. Радослав е огнеборец от 18г., а Пламен - от 11. Изправяли са се пред най-различни бедствия. Последното предизвикателство пред тях бяха горските пожари в Гърция.
Повече от 40 градуса, тъй като бяхме на летището в Солун. Четири нощи спахме там и всичко беше напечено на 50 градуса на слънце.
инсп. Радослав Минков, IV-та районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията
Имаме професионални облекла, които са за горски пожари и способстват за жегата още повече. Дълги ръкави, дълги панталони...
Пламен Георгиев, старши пожарникар в V-та районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията

„ Ние сме привикнали, палатките ни са пригодени както за 40-градусови жеги, по този начин и за -20 градуса, както когато ги ползвахме при земетресението в Турция “, споделя инсп. Минков.В южната ни съседка българските огнеборци работиха със своята техника. Машините са разнообразни, а някои пожарни коли събират към 3 тона вода.

„ Когато е натоварено в границите на 3-4 минутки свършва тази вода “, изяснява Пламен Георгиев – старши пожарникар в V-та районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията.„ Ставахме заран в 6ч., закусвахме, отивахме на камионите и отивахме да гасим, къдеот ни кажат гърците. Не мога да кажа какъв брой огнища сме изгасили, само че имаше дни, вкоито гасяхме до 21, 22 вечерта “, показва инсп. Минков.Но огънят не е единственото предизвикателство. Пожарите се притичат на помощ при наводнения, трусове, произшествия и всевъзможни сигнали за помощ.
За една минута би трябвало да сме излезнали от службата - всички, облечени и подготвени за самия сигнал. Най-лошото е, когато има потърпевши дечица.
Пламен Георгиев, старши пожарникар в V-та районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията

„ Аз не обичам някой да идва на произшествието преди мен “, споделя инсп. Минков.

А с изключение на, че слага пожарникарите в рискови обстановки, специалността им ги лишава от времето им със фамилията.

„ Нашите дами и близки ни схващат и знаят в какво се спускаме всеки един ден “, споделя старши пожарникар Георгиев.

„ Благодаря на моето семейство. В дните, в които ме няма, жена ми се грижи за тях. Тя също е пожарникар от 11г. “, споделя инсп. Минков.

Огнеборците са безапелационни - с цел да си пожарникар би трябвало храброст. Но би трябвало и самообладание, което да ти разреши в напрегната обстановка да си спокоен и да вземеш вярното решение. За Евронюз България, Теодор Лазаров
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР