А лбанският парламент гласува днес да отстрани от длъжност президента

...
А лбанският парламент гласува днес да отстрани от длъжност президента
Коментари Харесай

Албанският парламент отстрани президента

А лбанският парламент гласоподава през днешния ден да в профил от служба президента Илир Мета за "сериозни нарушавания " на конституцията по време на изборната акция за парламентарните избори през април, заяви албанският информативен уебсайт "Екзит ".

За отстраняването на Мета гласоподаваха 105 депутати в 140-членния парламент, 7 гласоподаваха "против ", а трима се въздържаха.

Това е първият случай в албанската история, в който Народното събрание гласоподава да в профил президент от поста.

Последната дума обаче ще има конституционният съд, който би трябвало да се произнесе за законността на днешното решение.

Гласуването за остраняването на президента – първото по рода си в Албания, беше скрито. Съгласно член 88 от Конституцията са нужни две трети от общия брой на народните представители, т.е. 94., с цел да бъде сполучлив импийчмънтът.

От своя страна Мета неведнъж декларира, че "изобщо не се тормози или разстройва от решението на еднопартийния парламент " и че ще остане на поста си до 24 юли 2022 година, когато мандатът му завършва, напомня изданието. От няколко години законодателният орган в Тирана действа без съпротива, допълват още от редакцията.

По време на предизборната акция президентът Илир Мета упрекна държавното управление на социалистите, водено от Еди Рама, че е забъркано в подготовка за подправяне на изборите и че заговорничи с незаконни групи за пазаруване на гласове.

Социалистическото болшинство в Народното събрание стартира процедура за премахване на Мета незабавно след успеха си на изборите на 25 април и откакто Мета намерено се конфронтира с американския дипломат в телевизионно предаване. Аргументът за решението на Народното събрание са "сериозни нарушавания " на конституцията, една от двете вероятни аргументи за премахване на президента наред с "извършването на съществено закононарушение ".

Това е вторият опит на социалистите да отстранят президента Мета от поста.

През 2019 година те започнаха следствие поради назначението на членове на конституционния съд и поради декрет за отменяне на изборите от 30 юни. След една година на следствие и след отчет на Венецианската комисия, съгласно който Мета не е направил съществено нарушаване на конституцията, социалистите се отхвърлиха от отстраняването му.

В словото си в Народното събрание преди днешния избор министър председателят Еди Рама упрекна Мета, че е "изневерил на дълга си ", "унижил конституцията ", "разрушил единството на народа ", "нарушил разделянето на управляващите " и "опозорил специфичните връзки на албанския народ със Съединени американски щати ".

Конституционният съд би трябвало да получи решението на Народното събрание в границите на 5 дни. Не е ясно дали съдът ще прегледа проблема предпочитано или той ще би трябвало да изчака над 180 други случаи, които чакат да бъдат прегледани.

За да стане отстраняването факт, за него би трябвало да гласоподават най-малко 5 от 6 членове на съда, в това число най-малко двама, препоръчани от самия Мета.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара За да потвърди, че жена не може да го командва, бай Пешо – слушайки навигатора, зави напук наляво, вместо надясно, и в този момент го вадят… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПрезидентът се срещна със синдикатите за енергетикатаИздирват хора, които може да са затрупани под отломкитеАрхеолозите откриха непредвидени находкиТя даде живот на седем момчета и три девойки, всички заченати по натурален пътКакво демонстрират резултатите от последното изследване на организацията..Обект на процедури поради законите против тероризма са още Германия, Полша и ПортугалияТя бе оповестена на годишната гала „ Мъж на годината “Джо Байдън и Владимир Путин ще се срещнат в ЖеневаИзкуствения разсъдък влиза в нашето всекидневие извънредно бързоСлужебният здравен министър прикани за инспекция на Агенцията по вписваниятаЗрителите ще могат да проследят още веднъж първия сезон на хитовата поредност от 12 юли в 20:00 ч. по NOVAСпоред правосъдно решение той би трябвало да заплати 10 000 лева на Мая МаноловаНа бетонния дирек, стърчащ по средата на улицата, има закачено електрическо таблоКак да проверим номера и адреса на изборната си секцияОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР