А кои са целевите групи, които трябва да се изследват

...
А кои са целевите групи, които трябва да се изследват
Коментари Харесай

„ЛИНА” е сертифицирана лаборатория за ДНК изследване на хепатити B и C

А кои са целевите групи, които би трябвало да се изследват

За поредна година „ ЛИНА ” получи документ от немския институт INSTAND за високо качество на ДНК проучванията за трансмисивните инфекции хепатит В (HBV  DNA) и хепатит С (HCV RNA). Анализите се правят в личната генетична лаборатория на „ ЛИНА ” в новата ѝ база в Central park - Бургас. Това е още едно доказателство за европейско равнище.

„ Имаме дълъг опит в доказването на хепатити. В последните години, като най-сигурен способ се употребява ДНК диагностика - най-съвременният, високотехнологичен способ за молекулярни разбори със специфика - 100% и сензитивност - 98% ”, споделя доктор Татяна Николова, вирусолог в „ ЛИНА ”. Според нея е нужна по-широка скринингова стратегия, защото хепатит B и хепатит C могат да останат скрити дълго време и да провокират увреждания незабелязано.

Кои са целевите групи, които би трябвало да се изследват?

Тази диагностика е ориентирана към всички, които при рутинни проучвания са получили позитивен резултат за Австралийски антиген (HBsAg+)  и антитела за хепатит С (anti HCV+). Поради нуждата от ранна диагностика, поради безсимптомния темперамент на болесттите, тези две проучвания (HBsAg, anti HCV) се покриват от Здравната каса.

При какви признаци би трябвало да се насочим към проучвания за хепатит?

Хепатит значи инфектиране на черния дроб. Вирусът на хепатит B попада в човек посредством инфектирани телесни течности или кръв. Този вирус е резистентен на стайна температура, за разлика от вируса на СПИН. Не се популяризира по въздух, посредством храната или водата.

Вирусът на хепатит С се предава при контакт със инфектирана кръв. Обикновено инфектирането става посредством споделено прилагане на такъми при: бръснене, татуиране, слагане на пиърсинг, общи спринцовки за венозни наркотични субстанции и други

И двете инфекции могат да бъдат предадени по време на раждане от инфектирана майка на бебето, а също при секс без защитни средства с инфектирано лице.

„ Хепатит B и хепатит C повреждат черния дроб. След доста години могат да се получат затруднения - чернодробна непълнота, рак на черния дроб и даже да се стигне до летален излаз. Ранното им разкриване е гаранция за надзор върху инфекцията. Всеки, употребявайки опциите на Здравнате каса, може да си направи скрининг тест и при позитивен резултат да се изследва за вирусни копия посредством ДНК способ ”, декларира доктор Николова.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР