А какво е балета без своите красиви костюми? Магията на

...
А какво е балета без своите красиви костюми? Магията на
Коментари Харесай

Тайната на балетните костюми

А какво е балета без своите красиви костюми? Магията на класическия танц не би била същата без метрите тюл, превърнати от изкусните художници и шивачи във фантастични пачки. Вълшебната атмосфера на подготовката на една режисура ще ви покажем в този момент като надникнем в шивашките ателиета на Софийската опера. В момента там работят на цялостни обороти, тъй като единствено след седмица завесата ще се вдигне за премиерата на балета " Корсар ".

Страстните балетни фенове могат да познаят единствено с един взор коя пачка от кой театър тъкмо е. Всяка класика има собствен присъщ облик, който с изключение на на хореографията се дължи в огромна степен и на костюмите. Често в съответната визия на балетния театър има тъкмо избрана традиция, която художниците интерпретират, само че без да нарушават. Балетът Корсар обаче в никакъв случай не е показван в България и публиката у нас към момента не знае какви тъкмо са костюмите, които ще облекат обичаните им балетни звезди.
Елдар Алиев - хореограф: Костюмите са направени по скиците на художничката Галина Соловьова от Мариинския спектакъл. Тя е много известна в интернационалните театрални среди. Вече е правила костюми за Софийската опера и преди - за постановките на Пахита и Силфида тъй че работата ѝ е позната на българската аудитория.
Хореографът Елдар Алиев, като същински руснак, държи извънредно доста на обилните балетни костюми. Знае обаче, че постоянно хубостта на сцената върви ръка за ръка с въпроса какъв брой скъпо ще коства тази хубост за театъра.

Елдар Алиев - хореограф: Да правиш костюми за балет си е настрана изкуство. Има си специфични кройки. Важно е когато актьорът вдигне ръка, ръкавът да не му тежи и костюмът да си остане на мястото, а не да тръгне след актьора. Важно е партньрът да може да вдигне балерината без костюмът й да му пречи. Ако балетният костюм е неуместен за танцуване, той е неработещ костюм и артистите ще отхвърлят да го носят.
Значението на костюмите е толкоз огромно, тъй като точно те оформят цялостната естетика в балета и допълват хореографския рисунък като го трансформират в обща живописна картина. Затова и в огромните театри първите аплаузи след отварянето на завесата са за художниците на костюмите. Разбира се, в случай че са свършили работата си добре.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР