Две детски градини на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен”

...
Две детски градини на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен”
Коментари Харесай

Нови детски градини като в приказките отварят врати наесен в...

Две детски градини на бул. „ Александър Стамболийски” в регион „ Южен” и на ул. „ Богомил” в „ Източен” са пред довеждане докрай и се чака наесен да отворят порти за общо близо 300 малчугани.



Забавачките са приказни, въпреки че строителите не престават да работят, видя екипът на „ Марица”. Сградата на ул. „ Богомил” е облицована извън с еталбон в бяло, жълто и синьо с дървена ламперия по средата. Майсторите са прекарали всички съоръжения, пространствата миришат на прясна багра, на всички места са поставени подови настилки от винил,,фаянс и таракот, а сега се лепят плочки в плувния басейн.



" Детската градина е за 4 групи, ще се отоплява централно от Топлоелектрическа централа, а през горещите летни месеци ще се охлажда с климатици ", изясни техническият началник от компанията – реализатор „ Саграда” Атанас Юнаков. Проектът е направен от пловдивския проектант Константин Божков, който е създател и на ДГ „ Чайка”.



Пред детската градина се вършат градинки, в които са засадени шубраци, а скоро ще има и райграс. Всяка група ще разполага със своя площадка за игра с дървени перголи, към които ще се вият пълзящи растения. Живият плет ще прави приятна сянка за децата. В плана бяха включени пясъчници, само че това условие отпадна, защото съгласно новите санитарни правила те не се предлагат за прилагане.



До края на август ще бъде приключена и огромната детска градина за 8 групи на бул. „ Александър Стамболийски”, твърдят строителите. Комплексът основава въодушевление още от булеварда със своя образ в розово, жълто, оранжево и лилаво. Строи се по план на арх. Филип Филипов.

" Остават довършителни работи, другата седмица ще слагаме фаянс и теракот. Занималните са доста комфортни – по четири групи на етаж, има плувен басейн, прекрасен физкултурен салон, кухненски блок ", уточни техническият началник на обекта Асен Трифонов от компания „ Запрянови”.

Почернял е, все едно е изкарал цялостен месец на море. В отговор на въпрос по какъв начин служащите устоят на горещината от сутринта, се смее: " Свикнали сме, има и вода, а като стане 38 градуса, се прибираме да работим в постройката ". На обекта са 32-ма майстори, част от тях благоустрояват двора, където ще има четири площадки.

Старт за строителство на двете детски градини беше даден от кмета Здравко Димитров през предходната година. Забавачката на бул. „ Александър Стамболийски” се финансира от общинския бюджет, а тази на ул. „ Богомил” – по Оперативна програма „ Региони в растеж”.

Общината има ангажимент да достави кухненско съоръжение и обзавеждане на пространствата. Едва тогава децата ще могат да прекрачат прага на новите детски заведения.

Снимки от Франк Воща

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР