Основната цел на проекта е доставка, инсталация и персонализация на

...
Основната цел на проекта е доставка, инсталация и персонализация на
Коментари Харесай

ИA Морска администрация ще изгради национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение


Основната цел на плана е доставка, апаратура и персонализация на графичен потребителски интерфейс за интегрирано морско наблюдаване, което ще сътвори по-добра опция за трансграничен и транссекторен продан на информация в границите на страната и Европейския съюз.

Дейностите включват:

Изграждане на високонадежден център за данни, като платформа на народен CISE възел - България (CISE Node – Bulgaria) и нужните адаптери за свързване със съществуващи системи (Legacy systems);

Миграция на народен CISE възел – България върху новата платформа;

Доставка, апаратура и персонализация на външен модул за националната система (графичен потребителски интерфейс), посредством който участващите организации ще могат да получават и споделят нужната информация, съгласно пълномощията им в Българското морско пространство.

Проектът ИнБулМарС 2 ще способства за постигането на по-висока морска информираност, за обезпечаване на по-сигурни, по-безопасни и по-чисти морета, което е основа за възстановяване качеството на живот и устойчивото развиване по европейското крайбрежие.

В рамките на днешната среща бяха дискутирани и предстоящите резултати за партниращите институции, които реализират контрол и надзор във връзка с обстановките, зараждащи в Черно море.

При откриването приветствия към участниците направиха кап. Живко Петров, изпълнителен шеф на ИАМА, заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев, който е и началник на Управляващ орган на Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година и контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на Военноморските сили на Р България. Участие взеха и представители на Европейската организация за морска сигурност (EMSA), заинтригуваните страни, както и сътрудниците по плана – Военноморските сили, Групово дело " Гранична полиция “, Агенция " Митници “, Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури и Държавна организация " Национална сигурност “ в ролята си на наблюдаващ.

Проект " Внедряване на Интегрирано българско морско наблюдаване (ИнБулМарС), основано на обща среда за продан на информация (CISE) за наблюдаване на морската територия на Европейски Съюз - с акроним ИнБулМарС 2 " започва на 04.08.2020 година и е с дълготрайност 30 месеца. Той се съфинансира от Европейския фонд за морско дело и риболовство посредством Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година Бенефициент и водещ сътрудник по плана е Изпълнителна организация " Морска администрация “.

Общият бюджет на плана е 3 017 090 лева, от които 85% са предоставени от Европейския фонд за морско дело и риболовство, а националното съфинансиране е в размер на 15%.

Проектната самодейност е създадена в сходство с целите на Европейския съюз за поощряване на осъществяването на Интегрираната морска политика и за реализиране на морска ситуационна информираност, посредством осъществяване на Обща среда за продан на информация за морето - CISE.

ИнБулМарС 2 е основан на резултатите от осъществяването на план " Европейска тестова платформа за обща морска среда за продан на информация в вероятността 2020 “ (EUCISE 2020), в който ИАМА взе участие като сътрудник и е логическо продължение на завършилия през 2018 година план на организацията - " Интегрирано българско морско наблюдаване " – InBulMarS.

Новият план " стъпва “ на направеното в осъществяване на план InBulMarS предпроектно изследване за установяване на потребностите и условията за възстановяване на междусекторния продан на данни в региона на морското наблюдаване и създадените рекомендации и спецификации за надграждане и развиване на съществуващата инфраструктура в подтекста на CISE.

Крайният период за осъществяване на план ИнБулМарС 2 е 4 февруари 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР