Гръцкото правителство призова премиера на Република Северна Македония Зоран Заев

...
Гръцкото правителство призова премиера на Република Северна Македония Зоран Заев
Коментари Харесай

Гърция отложи ратифицирането на три меморандума за сътрудничество със Северна Македония

Гръцкото държавно управление прикани премиера на Република Северна Македония Зоран Заев да извършва Преспанското съглашение във всичките му аспекти, в това число на интернационалните спортни прояви, заяви гръцкият вестник " Катимерини ".

Призивът идва единствено няколко дни след избухналия дипломатически скандал сред двете страни, поради формалния екип за Европейското състезание по футбол на националния тим на страната, на който написа единствено " Македония ", вместо " Северна Македония ".

Тогава гръцкият футболен съюз подаде недоволство до УЕФА, а македонският външен министър съобщи пред гръцките медии, че националният футболен тим не се финансира от страната и управлението не може да бъде насила да промени обозначението върху неговите екипи.
Снимка: Getty Images
Няколко дни по-късно македонският министър председател Зоран Заев, който участва на мач сред Република Северна Македония и Нидерландия в Амстердам, написа в " Туитър ": " Днес, от стадиона в Амстердам, поддържам мощно македонския народен тим по футбол ", още веднъж изпускайки определението " северна ", а обявата му провокира острата реакция на Атина.

" Изискваме цялостно използване на Преспанското съглашение и неговия дух и призоваваме господин Заев да се въздържа от разделяща изразителност, изключително по чувствителни въпроси като футбола. Във всеки случай добросъвестното използване на съглашението е един от критериите за присъединението на страната към Европейски Съюз ", съобщи Аристотелия Пелони, представител на гръцкото държавно управление.

Гърция ще отсрочи най-малко с три месеца и плануваното за юли одобрение на три меморандума за съдействие сред двете страни. Според сведения отлагането на ратификацията има за цел да даде опция на премиера Заев да разбере, че има отговорности, които не може да подценява, отбелязва гръцкото издание.

Напрежение и по линията " София - Скопие "

Проблемите с Атина се появяват в миг на обтегнати връзки сред македонската столица и София. Вчера България удостовери ветото си върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз. Позицията на българското държавно управление беше показана на съвета на външните министри на страните от Европейски Съюз. Служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров взе участие в съвещанието, което се организира във вторник в Люксембург.

„ България продължава проучвателните съвещания със Скопие в осъществяване на Договора за другарство и добросъседство. Подхождаме градивно и доброжелателно, само че чакаме Република Северна Македония да пристъпи към осъществяване на процедура на поетите на високо равнище на 17 юни 2021 година в София задължения, което ще разреши да се придвижим в позитивна посока “, гласи известие на Постоянното посланичество на Република България в Брюксел.

Това не е първият път, в който страната ни попречва договарянията за приобщаване на западната ни съседка към съюза. През ноември 2020 година само България от всички държави-членки на Европейски Съюз отхвърли да поддържа рамката за договаряния с аргумента, че тя не отразява настояванията на София, свързани с езика, поддръжката към искания за признание на македонско малцинство и спазването на контракта за добросъседство сред двете страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР