Национална детска болница може да има само в рамките на

...
Национална детска болница може да има само в рамките на
Коментари Харесай

Комитова: Ще издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова детска болница

Национална детска болница може да има единствено в границите на нова постройка на мястото на изоставения недостроен корпус. Това стана ясно от думите на строителния министър Виолета Комитова на брифинг в Министерския съвет. Правителството одобри представители на самодейността за построяването на болничното заведение, които през днешния ден се събраха на митинг.

„ 2004 година се появява концепцията за основаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни мнения по въпроса, тогавашното Министерство на здравеопазването е декларирало, че недостроеният корпус, за който става дума, е неспособен за потребление. В резултат на това мнение през 2011 година влиза в действие Подробен организационен проект за цялата територия на Медицинска академия, според който на мястото на недостроения корпус е планувана чисто нова постройка. Влизането в действие на един Подробен устройствен план е равно на закон “, изясни Комитова.

По думите ѝ след решението на Министерство на здравеопазването да разгласи социална поръчка за детска болница, обвързвана със остарелия корпус и подписването на контракт с реализатор, в този момент 6 месеца всички участници са чакали подпомагане от Министерство на регионалното развитие да се изготви Подробен устройствен план, в който да се появи още веднъж остарялата постройка.

„ За страдание, в правния мир по смисъла на Закон за устройство на територията и на влезлия в действие Подробен устройствен план, в един настоящ проект няма законова норма да се появи остаряла постройка (…) Какво можем да създадем – можем в границите на доста къс период да издадем виза за изследване и планиране на чисто нова постройка на същото място “, акцентира министърът.

Шефът на Министерство на здравеопазването доцент Стойчо Кацаров уточни, че ведомството е събрало нужните документи и чака решението на Министерство на регионалното развитие. „ Искам дебело да подчертая – Министерство на здравеопазването гледа на нещата в огромния им мащаб, в детското опазване на здравето като цяло – построяването и на най-хубавата болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ “, безапелационен беше той.

Затова ще се работи и в останалите детски отделения в страната, а също така ще бъдат поправени цените на медицинските действия, измежду които педиатричните са едни от най-подценените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР