Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за

...
Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за
Коментари Харесай

Заради шпионаж: Спецпрокуратурата даде на съд Николай Малинов

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт против Николай Малинов за шпионство, излиза наяве от публично известие на държавното обвиняване.
В него се натъртва на това, че обвиняването е против "лидер на политическа партия, за това, че се е сложил в услуга на непозната организация, с цел да ѝ служи като разузнавач, за да издаде информация, представляваща държавна загадка ".
През септември 2019 година прокуратурата шумно разгласи, че е задържала ръководителя на Националното придвижване "Русофили " Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, той излезе против 50 000 лева парична гаранция и обвиняване в шпионаж в интерес на съветски организации и съветски жители. Доказателствата по делото, публикувани от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките сред Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата разгласи, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от съветски компании и по този начин заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на съветски с едно изключение - информация, отнасяща се до оръжейната компания "Дунарит ", която е обект на голям брой бизнес ползи и подмолни кавги.
Веднага по-късно самият Малинов разгласи, че приема за обидно, че прокуратурата му е повдигнала обвиняване за шпионаж, защото постоянно е считал себе си за български родолюбец.
"Това, което аз приказвам, го мислят над 1 млн. българи ", съобщи той. По негови думи казусът с обвиняването против него се политизирал, защото се обсъждал и в Съединени американски щати, и в Русия.
"Откъде накъде някой ще ме назовава "шпионин "?! Единственият, който има това право, е българският съд. Хората са умирали епохи наред, с цел да се реализира тази височайша европейска полезност " ", разяснява още той. Малинов дефинира като "скандал " дейностите на прокуратурата във връзка с придвижване "Русофили ". По негови думи останалите институции в лицето на президента, премиера и депутатите са реагирали съответно, като са декларирали, че обвиняването за шпионаж е работа на правосъдната система.
Сега прокуратурата твърди, че "в хода на следствието бяха извършени голям брой процесуално-следствени дейности - разпит на очевидци, претършуване, изземване и персонален обиск, направени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на материалните доказателства, събрани са относими към предмета на доказване информации и документи ".
В хода на следствието се оказа, че на двама съветски жители, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е неразрешено да влизат в България в идващите 10 години. Единият е някогашен шеф в съветското разузнаване, другият - съветски милиардер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР