Ситуацията с водния цикъл в Лом не само е патова,

...
Ситуацията с водния цикъл в Лом не само е патова,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Несериозно е да се занимаваме кой ще бъде изчегъртван и репресиран

Ситуацията с водния цикъл в Лом освен е патова, само че може да се характеризира като обаян кръг. Това сподели пред публицисти служебният министър председател Стефан Янев, който посети Лом, с цел да направи оглед на провалите след мощната стихия предходната седмица.

,,Имало е опция и план за създаване на пречиствателна станция преди години. Преди близо 20 години. Този план по този начин и не се е случил. В момента, даже и кметът да има пари да прави канализация, той не може, тъй като няма пречиствателна станция. Получава се по този начин, че град, който е на брега на Дунава и е без пречиствателна станция, в действителност вкарва страната в наказателна процедура. Въпросите са доста. За да се излезе от този обаян кръг, е належащо усилието на всички държавни институции'', добави той, като увери, че по тематиката към този момент се работи.
Премиерът уточни, че въпросът е дискутиран и с Националното съдружие на общините в България.

Търсим решение. Не мога да ви кажа, че то ще бъде взето на следващия ден, само че задължението на страната го има. Търсим решение, което в тази ситуация няма да е единствено национално, а по-скоро национално решение, което е в благозвучие с редица европейски регламенти във връзка с целия воден цикъл, добави служебният министър председател.

По думите на Стефан Янев пътната настилка в Лом не е ремонтирана съществено от полагането ѝ през 1938 година

,,При последната стихия водата, която се е събрала, е изровила съвсем цялата пътна настилка в тази част, която е по-стръмна и където водата е имала нужната мощ и фокус да направи това. Говорим за разнообразни случаи. В случая тази улица е отговорност на кмета, тъй като тя е част от градската среда. За пътя, за който стана въпрос, той е част от републиканската пътна мрежа. Различни и министерства, и ведомства имат отговорности, както и Междуведомствената комисия за бедствия и повреди, за която също ще създадем опит със своите благоприятни условия да окаже подпомагане на бедстващите хора и следствията от бедствията по инфраструктурата да бъдат поправени'', изясни служебният министър председател.

От своя страна кметът на Лом Георги Гаврилов посочи, че към момента се пресмята и размерът на вредите, нанесени от бурята.

,,Да влизаме в чисто предизборна дискусия кой, къде и по какъв начин ще бъде разпитван, преследван и така нататък съгласно мен е несериозно'', добави още той и помоли тематиката да бъде разисквана след изборите на 11 юли.

По отношение на това дали ще има разпити, репресии, изчегъртване, реваншизъм и така нататък – мисля, че сме дали отговор неведнъж на тези неща. Служебният кабинет има пълномощия по Конституция, знаете с какво се занимаваме. Основните задания и това, което се опитваме да вършим, е да сме покрай хората и да демонстрираме резултатите, уточни служебният министър-председател.

Помолен да разяснява размяната на реплики сред Бойко Борисов и Бойко Рашков, ген. Янев отговори, че няма време да следи медийната конюнктура.

,,Не мога да разясня елементи и кой какво е споделил. Не мисля, че е редно да разясняваме преразказани думи'', добави служебният министър председател.

По мотив следствието на авиокатастрофата с МиГ-29 над Черно море Стефан Янев уточни, че следствието върви в две направления и при намирането на съответни обстоятелства и данни те ще бъдат оповестени обществено.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР