Цената на метала мед, която се удвои от май 2020

...
Цената на метала мед, която се удвои от май 2020
Коментари Харесай

Цената на медта се понижи 16% в рамките на един месец

Цената на метала мед, която се удвои от май 2020 година до май 2021 година и доближи своята исторически най-високата си стойност от 10 700 $ за звук, стартира да бележи мощен спад в последните няколко седмици.

Тя към този момент се търгува за към 9000 $ на звук, което е с 16% по-малко спрямо достигнатия преди към месец пик.

Две са главните аргументи за това държание на пазара – от една страна сигналите за парите в обращение от страна на Федералния запас на Съединени американски щати и от друга – решението на Китай да освободи част от националните си запаси на мед, с цел да подтиква изстудяване в цените.

Стойността на медта има огромно значение за доста промишлености – в това число технологиите, където той е значим съставен елемент за построяването на проводници и чипове, електрически коли, слънчеви панели и при строителството да вземем за пример.

Според разбор на „ Уол Стрийт Джърнал “ обаче настоящето намаление в цените ще бъде последвано не доста надалеч във времето от ново повишаване. „ Най-вероятно рекордната цена в средата на май няма да е най-високата стойност на медта, която ще забележим в близко бъдеще, само че не и през втората  половина на 2021 година “. От една страна тъй като евтините пари няма да секнат най-малко до 2023 г.  и тъй като вложенията в нови „ зелени “ технологии, които употребяват доста мед, занапред ще се усилват.

Очакваните вложения в електрически коли и други крайни артикули, които зависят от цената на медта, се чака бързо да порастват през идващите няколко години. Но имотният пазар в Китай стартира да демонстрира признаци на изстудяване, а локалните управляващи вършат всичко допустимо да успокоят внезапните динамичности в цените. Това приказва, че може би до края на тази година няма да забележим нов пик в цената на медта, който евентуално ще се прояви по-късно, написа още изданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР