Бързото поскъпване на суровините е на път да преобърне дълготрайната

...
Коментари Харесай

Инвеститорите в слънчева енергия ще се опарят от по-скъпите суровини

Бързото повишаване на суровините е на път да преобърне дълготрайната наклонност за спад в цената на създаваната слънчева сила, намалявайки инвеститорския интерес към бранша след рекордния напредък през 2020 година Акциите на слънчевите компании са се намалили с 18% тази година, след утрояване през 2020 година, съгласно световния показател на слънчевата сила MAC Global Solar Index, защото фирмите са изправени пред по-високи разноски за стомана, полисилиций и транспорти.

Натискът по веригата за доставки лимитира капацитета за по-нататъшно понижаване на разноските за слънчеви съоръжения, тъкмо когато държавните управления се ангажират да се насочат към " зелено възобновяване " от пандемията, написа Financial Times.
Край на огромните понижения
Цената на слънчевата сила се намали с 80% сред 2010 и 2020 година, само че тези трагични понижения завършиха, съгласно S&P Platts. " Ситуацията в слънчевата промишленост се промени ", сподели Бруно Брунети, анализатор в S&P Platts. " Наблюдавахме внезапен спад в разноските през последното десетилетие, само че виждаме, че в този момент се стабилизират и даже се усилват в някои случаи. "

Цената на горещо поцинкованите стоманени намотки в Съединени американски щати, които се употребяват в рамки и структури на слънчеви панели, се е удвоила от началото на 2020 година до рекордни равнища, съгласно S&P Platts. В същото време цените на монокристалните силициеви модули, които разрешават превръщането на светлината в мощ, се покачват с една четвърт на годишна база, демонстрират данните на BloombergNEF.

В допълнение, цените за товарни транспорти в Китай също скачат с 41% тази година, съгласно Шанхайския показател на контейнерните товари.

Джон Мартин, основен изпълнителен шеф на US Solar Fund, съобщи, че по-високите цени на суровините евентуално ще усилят разноските за инсталиране на слънчева мощ с 20%, като по този метод те ще се върнат на равнището отпреди две години. " Разходите за декарбонизация ще спаднат, само че няма да са безвъзмездни - ще се изисква капитал ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР