Нови правила за химикалите, които ще бъдат обсъдени от ЕС

...
Коментари Харесай

Нови правила на ЕС ще позволят използването на повечето полимери без проверки

Нови правила за химикалите, които ще бъдат разисквани от Европейски Съюз тази седмица, ще разрешат да се употребяват множеството полимери без спомагателни инспекции. Едва 6% от към 200 хиляди полимера ще се нуждаят от задълбочени инспекции за сигурност според предложенията, които се разискват като част от европейските регулации за химичните субстанции, оповестява английският вестник The Guardian. Това е прекомерно малко и би разрешило да се употребяват доста елементарни пластмаси макар основателните опасения по отношение на вероятните им бъдещи вреди, предизвестяват учени от неправителствената организация Европейско екологично бюро.

Полимерите са съществена съставна част на пластмасата, смолите, боите, употребяват се в козметиката, персоналната хигиена и други артикули. Замърсяването е трайно и евентуално необратимо, споделят от бюрото. Индустрията заобикаля регулациите, като твърди, че полимерите са прекомерно огромни, с цел да преминат през мембраните на човешките кафези. Но последни открития потвърждават, че се натрупват в човешки плаценти, както и в мозъка, черния дроб и бъбреците на лабораторни животни. Изследванията върху рисковете за здравето биват възпрепятствани от потайността на огромните корпорации, добавя отчетът на бюрото. Експерти обаче считат, че към половината от всички съществуващи полимери могат да бъдат рискови за човешкото здраве или околната среда, въз основа на взети от тях проби.

Европейската комисия съобщи, че предложенията са на ранен стадий и по-нататъшно разискване ще се организира във вторник. Неин представител сподели, че в срещата ще се обсъдят техническите аспекти за регистрацията на полимери, само че към момента няма разполагаем план на правилник. " Видяхме обявата на учените и, доколкото е допустимо, ще вземем поради изразените опасения, до момента в който изготвяме предлагането си. Тъй като то към момента не е финализирано, не можем да разкрием спомагателна информация или да разясняваме планувания брой полимери, които ще се изисква да бъдат регистрирани ", изясняват пред The Guardian.

Европейската комисия към този момент одобри инструкция за намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, която влиза в действие. за еднократна приложимост. Тогава влизат в действие наредбите на директивата.
Опасенията на учените
Бетани Карни Алмрот, доцент по екотоксикология в Университета Гьотеборг в Швеция и подписала писмото до комисията, съобщи: " Основната цел на предлагането на Европейски Съюз би трябвало да бъде обезпечаването на високо равнище на отбрана на здравето на хората и околната среда. Но най-голямата ни грижа е по отношение на неналичието на данни и неналичието на бистрота. Няма задоволително данни, с цел да се подсигурява сигурността на хиляди полимери в производството, даже токсичността им да не е потвърдена. " Тя предизвести, че регулаторите би трябвало да съблюдават правилото на предпазливостта, съгласно който новите субстанции не трябва да се одобряват за безвредни и производителите имат задачата да потвърдят, че са безвредни.

Ксения Гро, друга подписала се в писмото, която е водач на групата по биоаналитика за Eawag, Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии, съобщи: " Данните за рисковете на характерни полимери са нищожни или несъществуващи. До момента не е осъществено транспарантно, изчерпателно събиране на данни за сигурността на всички полимери. Липсата на данни не е равнозначна на неналичието на щета. Това просто значи, че не знаем... Не обществеността, държавните управления, потребителите или учените би трябвало да дават тези данни, а самите производители. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР