Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Ще се забави ли още газовата връзка с Гърция?

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Защо същински значимият за диверсификацията на газовите доставки към България план като газовата връзка с Гърция не може да бъде осъществен към този момент над 10 години, а периодите за завършването му непрекъснато се трансформират? Въпросът няма явен отговор, което още един път буди подозрения за действителното предпочитание на ръководещите да задвижат работата по интерконектора, който би дал късмет на България да разнообрази източниците си на природен газ и да реализира по-добри цени. За разлика от три пъти по-дългото и скъпо продължение на " Турски поток ", което беше построено за година и половина, само че действително служи единствено за преноса на съветски газ през страната.

Последно - в края на седмицата служебният министър Андрей Живков призна, че с газовата връзка с Гърция още веднъж има проблем. Този път вероятното отсрочване може да пристигна по линия на забавени доставки на съставни елементи от газопровода. " При следващо неспазване на контрактувания период за довеждане докрай на строителството, ще пристъпим към асимилиране на гаранциите по контракта в размер на 90 хиляди евро/ден ", съобщи Живков и уточни, че писмо с такова предизвестие към този момент е изпратено до изпълнителя - гръцката компания " Авакс ".

Срокът за завършването на плана е края на 2021 година, т.е. възможното асимилиране на гаранциите ще стартира от 1 януари.
И Министерство на вътрешните работи ревизира
От Министерство на вътрешните работи пък даже са почнали инспекция по сигнал на партия АБВ за възможни нарушавания и закъснение на плана, като за задачата ще бъдат изискани и документи от отрасловото министерство. Според водача на партията Румен Петков, който е и някогашен вътрешен министър, от контракта за осъществяването на градежа с гръцката компания " Авакс " е отстранено в началото заложеното създаване на две стратегически автоматизирани газорегулиращи станции - Кърджали и Димитровград.
АБВ РУМЕН ПЕТКОВ Фотограф: Надежда Чипева
Сумата по контракта (144.8 млн. евро) обаче не е изменена, макар понижения размер работа, се показва в известието на партията. От АБВ предизвестяват, че за тази корист България сигурно ще бъде подложена на наказания от съответните европейски институции, в това число и ОЛАФ и приканват за отстраняването на ръководителя на плановата компания Теодора Георгиева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР