Зеленото възстановяване и преход, адаптацията към изменението на климата, както

...
Зеленото възстановяване и преход, адаптацията към изменението на климата, както
Коментари Харесай

Зеленото възстановяване обсъдиха министрите на ЕС по околна среда, в която участва и Емил Димитров

Зеленото възобновяване и преход, акомодацията към изменението на климата, както и предлагането на Европейската комисия за нов Регламент по отношение на батериите и отпадъчните акумулатори. бяха измежду акцентите на неофициална видеоконференция на Съвета по околна среда на Европейски Съюз, в която взе участие и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Министрите обмениха отзиви за ролята на проектите за възобновяване и резистентност за зеления преход и за бъдещето на Европейския учебен срок в подтекста на Механизма за възобновяване и резистентност. Министър Димитров изрази поддръжка за обвързването на социално-икономическото възобновяване от пандемията и зеления преход за постигането на резистентен напредък и съобщи:

„ Приоритетни са областите със важен капацитет както за ускоряването на справедливия и приобщаващ преход към чиста, ресурсно ефикасна и кръгова стопанска система, по този начин и за възобновяване от пандемията. Такива са: възобновимите енергийни източници и различните горива, подобряването на енергийната успеваемост на постройките, насърчаването на екологосъобразните типове превоз, развиването на екологичната инфраструктура, включително с внедряване на природосъобразни решения, опазването и възобновяване на биоразнообразието и екосистемите “.

Той акцентира също, че на напред във времето би трябвало да се сложи потреблението по най-ефективен метод на опциите за обезпечаване на взаимоотношение сред политики, вложения и научни достижения, предоставяни от новата Многогодишна финансова рамка в комбиниране с Механизма за възобновяване и резистентност. Министър Димитров поддържа също напъните за създаване и използване на интегрирани рамки на политиките на Европейски Съюз, ориентирани към кръговата и нисковъглеродна стопанска система, синята стопанска система и биоикономиката.

Министрите разгледаха и Съобщението на Европейската комисия „ Изграждане на устойчива на климатичните промени Европа – новата тактика на Европейски Съюз за адаптиране към изменението на климата”, оповестено на 24 февруари тази година. Заместник-министърът на околната среда и водите Илияна Тодорова посочи, че страната ни припознава нуждата от хоризонтални дейности за акомодация, като уточни, че през 2019 година е призната и Национална тактика за акомодация към климатичните промени. „ Отдаваме предпочитано значение и приветстваме новата европейска Стратегия, която ще подкрепи по-бързата акомодация и повишението на устойчивостта към климатичните промени на всички системи, включително обществени, стопански и естествени. Подобряването на знанията и ръководство на несигурността е измежду основните оферти в документа, които оценяваме позитивно, поради наличните пропуски в знанията и данните в Европейски Съюз “, съобщи тя в изявлението си. Зам.-министър Тодорова добави, че неналичието на задоволително информация затруднява предприемането на дейности и цялостния развой на акомодация и посочи значимостта на отчитането на климатичните особености на всяка страна членка, както и избягването на несъразмерна административна тежест.

В рамките на дневния ред на съвещанието министрите на околната среда стартират и политически спор по предлагането на Европейската комисия за нов Регламент по отношение на батериите и отпадъчните акумулатори. Акцент в полемиката ще бъде подложен върху равнището на упоритост и условията за резистентност, сигурност и за надлежна инспекция, както и приноса към намаляването на въздействието върху околната среда и общественото влияние на всички стадии от виталния цикъл на батерията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР