Слънчевата енергетика на САЩ през 2020 г. е нараснала през

...
Слънчевата енергетика на САЩ през 2020 г. е нараснала през
Коментари Харесай

Слънчевата енергетика на САЩ ще се увеличи 4 пъти и ще надхвърли 400 ГВт през 2030 г.

Слънчевата енергетика на Съединени американски щати през 2020 година е повишена през 2020 година с 19,2 ГВт Това е рекордно равнище за цялата история като с 43 % надвишава резултатите от 2019 година, сочи отчетът на Асоциацията за слънчева енергетика на Съединени американски щати (SEIA) за 2020 година, квалифициран дружно с WoodMackenzie. Предишният годишен връх от 16,1 ГВт е регистриран през 2016 година Ръст се регистрира освен в индустриалния, само че и в комуналния и битовия бранш.

Броят на слънчевите електроцентрали, работещи в страната е достигнал съвсем 2,8 милиона.

Инсталираните слънчеви мощности в Съединени американски щати съгласно данните от предходната година са били 97,2 ГВт и са произвели над 3 % (постоянен ток) от електрическата енергия в страната. Според визията на SEIA на основата на слънцето през 2030 година би трябвало да се създава 20 % от електрическата енергия през 2030 година.

През четвъртото тримесечие на 2020 година в Съединени американски щати за били добавени 8 ГВт слънчеви електроцентрали, което е нарастване с 32 % на годишна база. Никога преди за едно тримесечие не са били пускани в употреба повече мощности. За съпоставяне през цялата 2015 година секторът е повишен общо със 7,5 ГВт.

За второ поредна година слънчевата енергетика е водач измежду всички технологии по размер на пуснатите в употреба мощности.

Според прогнозата на компанията за разбори и съвещания WoodMackenzie, през идващото десетилетие слънчевата енергетика на Съединени американски щати ще се усили общо с 324 ГВт и към 2030 година ще доближи открита мощ от 419 ГВт.

„ Неотдавнашното удължение с две години на приспадането на капиталовия данъчен заем ще докара до по-голямо внедряване на слънчеви енергийни мощности до 2025 година, отбелязва старши анализатора на консултантската компания Мишел Дейвис. Според нея отличната стопанска система във връзка с разпределението на комуналната слънчева енергетика, дружно с уговорките за декарбонизация от доста заинтригувани страни ще доведат до ритъм на инсталиране от над 50 ГВт годишно до края на десетилетието.

Сред водачите по годишен растеж на слънчеви мощности за втора поредна година са Калифорния, Тексас и Флорида. Към тях през предходната година се е включил и щата Вирджиния - като четвърти щат с конфигурирани над 1 ГВт слънчеви мощности за година. През 2020 година в 27 щата са били конфигурирани нови слънчеви мощности от над 100 МВт, което също е нов връх.

Рекордни са и конфигурираните от семействата фотоволтаични мощности – 3,1 ГВт през 2020 година Отчетеният растеж през последното тримесечие на предходната година е от порядъка на 28 % по отношение на третото тримесечие за общо 963 MW.

Слънчевите и вятърните мощности съставляват 81 % от новите добавени мощности през 2020 година, което е много над регистрираните 68 % през 2015 година, означават още от WoodMackenzie.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР