Вече няколко месеца страни от цяла Европа инжектират населението си

...
Вече няколко месеца страни от цяла Европа инжектират населението си
Коментари Харесай

За какво ще се използват планираните от ЕС сертификати за ваксинирани

Вече няколко месеца страни от цяла Европа инжектират популацията си с ваксини против COVID-19. Въпреки обстоятелството, че забележителен брой хора са получили инжекцията, а доста други са се възстановили от COVID-19, локдауни и обществени рестриции към момента всеобщо се ползват за всички. Затова от ден на ден се надигат гласове да се разреши на тези, които са имунизирани или е малко евентуално да предадат вируса, да пътуват свободно и да посещават публични места.

В Израел това към този момент е реалност. Онези, които са получили инжекцията, могат да посещават театри или да упражняват във фитнеса.

Европейската комисия през вчерашния ден предложи въвеждането на така наречен Дигитален зелен документ, който да бъде признаван от всички страни членки на Европейския съюз. Но въпреки че страните от Европейски Съюз са съгласни по принцип, че имунизацията в една страна би трябвало да се признава в друга, остават огромни разлики по въпроса какви права ще дава това, и в случай че е по този начин, от кой момент тези привилегии би трябвало да влязат в действие, обобщава немската организация DPA, представена от Българска телеграфна агенция.

Ето кои са основните въпроси:

1. За какво ще се употребява документът?

Предимствата, които ще дава удостоверението, са същината на въпроса. Според предлагането на Европейска комисия, от страните членки зависи да вземат решението - само че то би трябвало да улесни пътуванията сред 27-те страни членки на Европейски Съюз. Ако страна членка, да вземем за пример, реши да анулира условията за карантина за своето население, щом е имунизирано, тя би трябвало да ползва същите правила за непознати жители, притежаващи документ, съгласно предлагането. Няколко други облаги може да бъдат свързани с имунизирането, като опцията да се посещават кина, заведения за хранене и питейни заведения.

2. Кога ще може да се приложи сходен документ?

По принцип водачите на страните от Европейски Съюз още през декември се бяха споразумели за нуждата от общ документ за взаимно признание на имунизациите. Европейска комисия през вчерашния ден разгласи по какъв начин си показва да стане това. Ако всичко върви съгласно проектите на Европейска комисия, документът ще бъде подготвен за приложимост до лятото - тъкмо в точния момент за сезона на летните почивки. Страните от Европейски Съюз обаче занапред би трябвало да реализират единодушие по предлагането, което може да докара до евентуален спор сред столиците.

Австрийският министър председател Себастиан Курц през вчерашния ден съобщи, че страната му последователно ще вкара имунизационен документ през април. Други държавни управления от Европейски Съюз са по-скептични - белгийският външен министър Софи Уилмес да вземем за пример беше споделила, че страната й няма да обвърже имунизацията със свободата на придвижване в блока, мотивирайки се с опасения от дискриминация. Но изключително страните, разчитащи на туризма, като Испания и Гърция, поддържат концепцията за въвеждане на имунизационен паспорт, с цел да подкрепят потърпевшия отрасъл.

3. Тогава за какво някои са скептични?

Преди всичко, не е научно потвърдено дали имунизацията против КОВИД-19 защищава човек от това да бъде инфектиран за близките, или просто не му разрешава да се разболее. Това значи, че имунизираният евентуално въпреки всичко би могъл да предава вируса, без да покаже каквито и да било признаци.

Второ, пораждат няколко правни и етични проблеми. Не всеки, който желае да се имунизира, има достъп до инжекция сега, заради което даването на права на хората, които са я получили, може да се сметне за дискриминационно по отношение на останалите. Досега по-малко от 10 % от 450-милионното население на блока са получили най-малко първа доза, съгласно платформата "Our World in Data ".

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи през вчерашния ден, че чака повече от половината население на блока да бъде имунизирано до края на юни, което въпреки всичко ще изключва забележителна част от него.

Други разкритикуваха обстоятелството, че превръщането на имунизацията в авансово изискване за приемане на избрани права в действителност ще значи тя да стане наложителна - стъпка, против която доста жители са срещу.

4. Как ще наподобява това на процедура?

Най-общо казано, предлагането на Европейска комисия планува документ, който съдържа съществена информация за обещано лице - като име, дата на раждане и получена ваксина, и който може да бъде издаван както цифрово, по този начин и на хартия. Според Комисията документът ще бъде безвъзмезден. Той ще може да демонстрира дали лицето е имунизирано, дало е неотдавнашен негативен тест за ковид или се е възстановило от КОВИД-19. Кю Ар код ще демонстрира информацията.

Цял куп въпроси обаче остава да бъдат решени. От практическа позиция, фармацевтичните компании показват друг период на отбрана за своите артикули, а някои страни не разрешават избор на ваксина. Европейска комисия предлага оптимален период на годност за документа от шест месеца, само че прецизира, че това може да бъде поправено.

Много също така зависи и от самите страни членки. Макар че препоръчаният документ ще включва единствено утвърдени от Европейски Съюз ваксини, Комисията съобщи, че националните управляващи ще могат да разширят обсега му, включвайки и ваксини, които не са утвърдени. Това става подходящ въпрос, когато хора, които не са жители на Европейски Съюз да вземем за пример, имунизирани с китайския препарат на "Синофарм ", желаят да пътуват в блока.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР